Week van de RI&E: voor een veilig bedrijf, het hele jaar

In de Week van de RI&E wordt er landelijk veel aandacht besteed aan de Risico-inventarisatie & evaluatie. Terecht, want nog steeds zorgen situaties op het werk voor beroepsziekten, arbeidsongeschiktheid en zelfs dodelijke ongelukken. Bij Fort Markenbinnen houden we ons ook bezig met de RI&E. Niet alleen deze week, maar het hele jaar. Zodat we jou en jouw bedrijf altijd veiliger kunnen helpen maken.

Vertel mij meer over een goede RI&E in ons bedrijf

Vlijmscherpe messen

Een RI&E is niet alleen verplicht, voor de meeste bedrijven, het is ook hard nodig. Want het gaat altijd goed, totdat het fout gaat. Zoals bij het bedrijf waar plots het licht in de fabriekshal uitviel, de aggregaten het niet deden en de werknemers in een aardedonkere hal hun weg naar buiten moesten vinden. Tussen de machines door met vlijmscherpe messen die je bij licht heel goed kan ontwijken… Het liep goed af dankzij de verlichting van wat smartphones die enkelen bij zich hadden. Maar het maakte heel duidelijk dat er weer eens goed naar de RI&E gekeken moest worden.

Actueel

Een RI&E moet een actueel document zijn. En zodra er iets in het bedrijf verandert, is het tijd voor een update. Zoals een nieuwe machine die geplaatst wordt, een bedrijfsproces dat wijzigt of een nieuw pand dat in gebruik wordt genomen. Maar ook als het alweer een tijdje geleden is dat de RI&E gemaakt is, mag er wel weer naar gekeken worden.

Risico’s op de werkvloer

Met een RI&E beoordelen we de risico’s op de werkvloer en bepalen we wat daaraan gedaan kan worden. Dat kunnen aanpassingen in het bedrijf zijn zoals antislip op een trap of waarschuwingsbordjes in een fabriekshal in meerdere talen. Maar ook trainingen waarbij personeel leert hoe ze veilig een machine kunnen bedienen of extra ontruimingsoefeningen inplannen. Of bijvoorbeeld bewegwijzering in een fabriekshal die oplicht in het donker.

Ergonomie

Naast de veiligheid in het bedrijf wordt bij een RI&E ook gekeken naar de ergonomie. Dus zaken waarmee de werkplek veiliger en aangenamer wordt. Zodat het aantal RSI-klachten afneemt en de productiviteit in het algemeen toeneemt. Dit kan variëren van de houding achter een beeldscherm, hoe de muis gebruikt wordt tot tilinstructies voor medewerkers in de zorg.

Psychosociale arbeidsbelasting

En natuurlijk is er in de totale inventarisatie ook aandacht voor de psychosociale aspecten in een bedrijf bij de werknemers. Dit kan eigenlijk alles zijn wat werkstress kan veroorzaken. Van agressie en geweld tot pesterijen, seksuele intimidatie en werkdruk. Wat ook de oorzaak is, werknemers die met psychosociale arbeidsbelasting (PSA) te maken hebben, lopen een hoger risico op ziekteverzuim en uiteindelijk zelfs arbeidsongeschiktheid.

Gecertificeerd veiligheidskundige

Een RI&E kijkt naar al dit soort aspecten en wordt uitgevoerd door een gecertificeerde veiligheidskundige. Bij het Fort Markenbinnen doen we dat in opdracht voor bedrijven zodat de risico’s weer bekend zijn, daarop actie genomen wordt en het hele bedrijf weer veiliger is. Zodat je niet afhankelijk bent van toevalligheden zoals lichtjes van smartphones!

Check de RI&E!

Wil je weten of jullie RI&E nog actueel is? Of dat er reden is om daar weer eens grondig naar te kijken? Dan kun je dat zelf met deze 6 vragen die wij voor je hebben uitgewerkt. Of vraag ons om jou te helpen. Wij zijn dagelijks met veiligheid bezig en helpen je graag om van de werkomgeving in jullie bedrijf een veiliger plek te maken!

Wij willen ook een veilig bedrijf met een goed RI&E