Voorkom brand door de kerstboom met de feestdagen

Kom veilig de kerst door met deze tips

Het is bijna kerst en dus tijd voor de kerstboom, kaarsjes, lichtjes en gezelligheid. Toch is een kerstboom niet altijd gezellig, de boom kan er namelijk voor zorgen dat de woonkamer binnen no-time in brand staat. Ook als je geen echte kaarsjes in de boom zet. Een gewoon snoer met kerstlichtjes en een uitgedroogde kerstboom vormen al een risico. Wil je het toch gezellig houden? Lees dan deze tips hoe je veilig de feestdagen doorkomt en het brandgevaar van een kerstboom voorkomt.

Zorg dat de kerstboom niet uitdroogt

Voorkom in ieder geval een uitgedroogde kerstboom. De meeste bomen staan al gauw zo’n drie weken in huis waar de verwarming lekker hoog staat. Wie dan niet elke dag de boom water geeft, heeft al snel een boom die kurkdroog is. En een droge kerstboom brandt in minder dan 30 seconden helemaal op. Zorg dus dat de boom water kan opnemen door voordat die geplaatst wordt, een schuine plak van de stam af te snijden en geef de kerstboom vervolgens elke dag water.

Kies een veilige plek voor de kerstboom

De kerstboom moet allereerst stevig staan zodat die niet makkelijk omvalt. Ook is het goed om de boom niet vlakbij brandbaar materiaal te plaatsen zoals de gordijnen. Natuurlijk zet je ook geen kaarsjes vlakbij de kerstboom. En, last but not least, zorg dat de kerstboom geen vluchtweg blokkeert zodat je bij een kerstboombrand direct naar buiten kunt.

Kies veilige kerstverlichting of ledlampjes voor de kerstboom

De meeste branden in kerstbomen ontstaan door slechte kerstverlichting; snoeren van kerstlampjes die beschadigd zijn doordat ze een jaar lang op de zolder in een doos zaten. Of kerstverlichting die al bij aanschaf onveilig was. Kies daarom alleen veilige kerstverlichting met het KEMA-KEURmerk, TÜV of GS en kies bij voorkeur ook voor led-verlichting. LED wordt minder heet en ledlampjes kunnen niet vervangen worden zodat het risico van slechtzittende contactjes meteen vermeden wordt. En heb je nog oude kerstverlichting? Kijk dan heel goed of ze nog goed functioneren en het niet ergens los zit of te heet wordt. Twijfel je? Gooi ze dan weg en schaf nieuwe aan.

Blijf erbij

Blijf altijd bij de kerstboom als de lichtjes branden. Hoe gezellig het er ook uitziet, de kerstboom de hele dag laten branden terwijl je er niet steeds bij bent, is echt onverstandig. En gebruik je een haspel voor de verlichting? Zorg dan dat deze helemaal uitgerold is en verleng de stroomkabels niet achter elkaar. De stekkers moeten ook uit het stopcontact gehaald worden als je de lichtjes uitdoet.

Toch brand in de kerstboom?

Gaat het ondanks al deze tips toch mis? Probeer dan eerst de brandende kerstboom zo snel mogelijk te blussen met een emmer water die er al naast staat of met een goedgekeurde brandblusser. Breidt de brand zich toch uit? Ga dan direct met iedereen naar buiten en bel 1-1-2.

Veilige kerstsfeer op het werk

Ook op het werk wordt de zaak vaak in kerstsfeer gebracht. En net als thuis moet je ook op het werk alert zijn op het gevaar van een kerstboombrand. Volg dus ook op het werk de genoemde tips zodat het veilig is en je een brand door de kerstboom kunt voorkomen.

Fijnere feestdagen met goed getrainde BHV’ers op het werk

Natuurlijk is het ook belangrijk om te zorgen dat je voorbereid bent als er toch brand uitbreekt. Bijvoorbeeld met een goed getrainde groep BHV’ers. Zij zullen voor een snelle ontruiming zorgen, de brandweer alarmeren en de hulpdiensten kunnen inlichten vanaf het eerste moment dat het mis gaat. Op Fort Markenbinnen verzorgen wij wekelijks diverse BHV-trainingen maar ook trainingen in kleine blusmiddelen zodat de medewerkers zelf al direct een beginnende brand kunnen blussen. Wees dus goed voorbereid de komende weken zodat je extra van de feestdagen en alle gezelligheid kunt genieten. Wij wensen je alvast hele fijne en veilige dagen!

Ja, ik wil ook een training in BHV of brandblussen volgen!