Zo vier je veilig de feestdagen

Let op met kerstverlichting en vuurwerk

Veilig de feestdagen vieren heeft dit jaar ineens een heel andere betekenis gekregen. In plaats van uitkijken met kaarsen en vuurwerk, denk je nu ook aan hoe je kerst in een lockdown viert, met wie en hoeveel. Toch betekent dat niet dat de kerstverlichting en het vuurwerk vergeten mag worden. Integendeel zelfs. Want juist in dit jaar kan dat wel eens voor extra onveilige situaties zorgen.

Lees nog snel alle tips voor eerstehulpverlening bij vuurwerkongevallen.

Veilig de feestdagen vieren?

Tips voor veilige kerstverlichting

Kerstverlichting lijkt nu wel populairder dan ooit. De kerstbomen gingen al ver voor december de huiskamer in en huizen werden eerder en uitbundiger versierd met lichtjes, lichtsnoeren en verlichte dieren. Supergezellig allemaal, maar juist met zoveel verlichting moet je goed uitkijken. Daarom een paar tips voor veilige kerstverlichting:

  • Kies voor ledverlichting; dit verbruikt minder energie en geeft minder warmte af.
  • Koop erkende verlichting, te herkennen aan een CE-keurmerk, KEMA, TüV of GS.
  • Kies ook altijd verlichting met transformator zodat de gevaarlijke netspanning van 230 volt gereduceerd wordt tot een veilig niveau voor de lichtjes.
  • Gebruik voor buiten alleen kerstverlichting die daar ook voor bedoeld is. Kerstlichtjes voor buiten moeten de code IP44 hebben, wat aangeeft dat het spatwaterdicht is. Zorg ook dat stekkers en andere elektra waterdicht zijn en het snoer vochtbestendig.
  • Brand je echte kaarsen? Zet die dan nooit binnen een halve meter van de kerstboom of kerststukjes.

Meer tips om een brand met de kerstboom te voorkomen lees je in dit eerdere blog.

Toch vuurwerk? Tips voor eerste hulp!

Vuurwerk is dit jaar verboden. Maar kom jij of een ander toch in de problemen door vuurwerk dat in de buurt wordt afgestoken? Dan is het goed als je weet wat je moet doen en welke eerste hulp je wel of juist niet moet verlenen. Wij zetten een paar tips voor je op een rij:

  • Altijd geldt: ‘eerst water, de rest komt later’. Bij brandwonden koel je dus direct met lauw, stromend water. Verwijder geen kleding die vast zit en dek brandwonden steriel af met bijvoorbeeld huishoudfolie.
  • Bij amputatie: bel direct 112 en probeer het bloedverlies te stoppen door de wond hoog te houden of door druk op de wond uit te oefenen. De centralist van 112 vertelt je precies wat je in dit geval moet doen.
  • Heeft het slachtoffer moeite met ademhalen? Leg diegene dan niet neer maar laat hem of haar zitten en bel 112.

Wat je moet doen bij oogletsel of als vuurwerk in het gezicht is ontploft? Of wat je juist niet moet doen bij een ongeluk met vuurwerk? Dat lees je hier in ons blog van vorig jaar. Goed voorbereid zijn en opgeleid worden? Bekijk de EHBO cursussen bij Fort Markenbinnen.

Eerste hulp verlenen bij letsel door vuurwerk

Een gezond en veilig 2021 gewenst

2021 staat voor de deur. Het moment om je fijne feestdagen en een prachtig nieuwjaar te wensen. En dit jaar voegen we daaraan toe dat we je vooral ook een gezond en veilig jaar toewensen. Dat hebben we niet altijd in de hand, zo bleek maar weer eens. Maar wat je wel zelf kunt beïnvloeden, is jouw vermogen om anderen te helpen. Door eerste hulp te kunnen verlenen bijvoorbeeld. Daar trainen wij je graag in, veilig en op afstand zolang als dat moet. Ook in 2021.

Leer eerste hulp verlenen
of bedrijfshulpverlening in 2021

veilig op 1,5 meter afstand