Veilig wonen en werken met een koolmonoxidemelder

Tips voor een goed gebruik van deze levensreddende melder

Iedereen weet wel dat koolmonoxide, ook bekend als CO, een echte sluipmoordenaar is. Je ruikt het niet, je ziet het niet maar als je het inademt is het levensgevaarlijk. Jaarlijks overlijden in Nederland 10 tot 15 mensen aan koolmonoxidevergiftiging. Nu de herfst weer begonnen is en we allemaal weer vaker binnen zitten met de kachel aan, is het dus hoog tijd om even extra alert te zijn op dit grote gevaar binnenshuis, thuis en op de zaak.

Is koolmonoxide in ons bedrijf een gevaar? Vertel het ons!

CO-lekkage en slechte ventilatie

Koolmonoxide ontstaat bij elke verbranding. Hoe slechter die verbranding, des te meer CO er gecreëerd wordt. Een verbranding in huis vindt plaats in een geiser, kachel, cv- of combiketel. Als bij het gebruik daarvan CO ‘lekt’ en er geen goede of niet voldoende ventilatie is, dan blijft de koolmonoxide dus in huis. Zonder dat jij het in de gaten hebt tot het te laat is.

Controle op CO

Een koolmonoxidemeter houdt de hoeveelheid CO in huis wel in de gaten. Bij een teveel daarvan gaat het alarm af zodat je op tijd naar buiten kunt. Reden genoeg dus om zo’n koolmonoxidemeter aan te schaffen. Hoeveel je er nodig hebt en waar je ze plaatst, dat hangt af van jouw persoonlijke situatie.

In welke ruimte is een koolmonoxidemelder nodig?

Kijk eerst naar de plekken waar verbranding in huis plaatsvindt. Heb jij misschien nog een oude geiser waar je de waakvlam van ziet? Of heb je een open haard of een pelletkachel in de huiskamer? Dan moet je in de woonkamer en bij de geiser een koolmonoxidemelder plaatsen. Maar ook bij de cv-ketel is zo’n melder nodig. Ook als het een modern gasgestookt apparaat is die goed onderhouden wordt. Er kan namelijk altijd lekkage ontstaan waardoor de CO in de ruimte komt.

Waar hang je de koolmonoxidemelder wel en niet op?

De plek waar je de koolmonoxidemelder ophangt, verschilt per ruimte. In de woonkamer kun je die op zithoogte plaatsen, maar in ieder geval niet lager. Bij een geiser en bij de cv-ketel moet die hoger, bijvoorbeeld tegen het plafond. De afstand tussen de melder en het verbrandingstoestel moet tussen de 1 tot 3 meter zijn. en de melder moet altijd zoveel mogelijk vrij hangen in de luchtstroom. Let daarom op dat de koolmonoxidemelder niet:

  • achter een gordijn of een kast hangt,
  • achter een balk hangt of
  • bij een luchtinlaat zoals een rooster van een raam hangt.

Preventietips voor een veilig binnenklimaat

Voor een veilig binnenklimaat is goed en regelmatig onderhoud heel belangrijk. Laat daarom de cv-ketel en de geiser elk jaar schoonmaken door een erkend installatiebedrijf. Bij een open haard moet de schoorsteen jaarlijks geveegd worden en in een houtgestookte kachel zorg je ervoor dat er niet teveel as blijft liggen. Gebeurt dat niet, dan kan de verbranding niet optimaal plaatsvinden waardoor er meer CO kan vrijkomen.

Pand voor of na 2002?

Conform het bouwbesluit moeten in huizen gebouwd na 2002 rookmelders hangen. Dit geldt overigens niet voor koolmonoxidemelders. Is jouw huis of bedrijfspand ouder dan 2002? Regel dan zelf die rookmelders en plaats direct een goede koolmonoxidemelder. Een overzicht van betrouwbare CO-melders staat op de site van het NVWA. Is jouw pand van na 2002, dan heeft het al rookmelders. Maar ook dan geldt dat je voor meer veiligheid zelf alsnog het beste een koolmonoxidemelder plaatst op de plekken waar dat nodig is.

Ook risico op koolmonoxide in een energieneutraal huis of bedrijfspand

Is jouw huis of bedrijfspand energieneutraal? Dan heb je geen geiser of cv-ketel in huis. Toch betekent dat niet dat je helemaal geen risico op koolmonoxide hebt. Heb je bijvoorbeeld alsnog een open haard laten inbouwen? Of een pelletkachel in huis gezet? Of vier je wel eens een feestje buiten in een afgesloten partytent waar je voor de warmte een heater in zet? In al die gevallen kan er toch koolmonoxide ontstaan.

Als het alarm van de koolmonoxidemelder gaat

Gaat het alarm af dan kan dat zijn omdat er koolmonoxide vrij is gekomen. Of dat de batterij bijna op is. Wat de oorzaak ook is, ga niet zelf op onderzoek uit. Als er koolmonoxide in de lucht zit, kun je dat niet zelf waarnemen en is er een grote kans dat je bewusteloos raakt. Bel daarom bij een alarm direct de brandweer. Die checkt wat er aan de hand is en of je daarna weer veilig naar binnen kunt.

Melders bij bedrijven

Voor grote panden zoals bedrijven, zijn gekoppelde melders een aanrader. Alle rook- en koolmonoxidemelders zijn dan via wifi aan elkaar gekoppeld. Gaat een melder af, dan wordt iedereen gewaarschuwd. Dit is trouwens ook heel handig in grotere wooncomplexen zodat je het weet als er bij jouw buren rook of koolmonoxide is.

Veiligheidscheck in jouw huis of bedrijfspand?

Zo nu en dan controleert de brandweer bij particulieren of de rook- en koolmonoxidemelders goed opgehangen zijn. Wil je weten of jij het thuis goed geregeld hebt? Kijk dan of de brandweer bij jou in de buurt dit aanbiedt. En wil je van jouw bedrijfspand weten of de veiligheid goed zit of dat er nog punten zijn die beter kunnen? Dan vraag je ons om hulp. Wij bekijken niet alleen of de veiligheid goed geregeld is maar vertellen je ook wat je moet doen als het ergens beter kan.

Check de veiligheid in ons bedrijf!