Veilig ontruimen, ook tijdens corona

Zo doe je dat

Ontruimen is een vast onderdeel van de BHV opleiding. En ontruimingsoefeningen staan normaal gesproken ook op het programma van de BHV in het bedrijf zelf. Maar nu, tijdens corona, is alles anders. Toch kan het zijn dat je bij een calamiteit het bedrijf moet ontruimen. En dan kun je maar beter weten hoe dat veilig gebeurt, ook nu. Wij leren je dat met de trainingen en geven je hier tips hoe je je bedrijf voorbereidt op een ontruiming tijdens corona.

Vertel meer over de BHV-training en ontruimen tijdens corona

Klik hier
Vluchtroutes en nooduitgangen

Voorbereidingen treffen en controleren

Als er echt wat aan de hand is, kun je er wel vanuit gaan dat de anderhalve meter even vergeten wordt. Wie zichzelf snel in veiligheid moet brengen, denkt daar niet aan. Toch betekent dat niet dat je als BHV’er de ontruimingsprocedure maar gewoon moet laten zoals het was. Je kunt namelijk nu al voorbereidingen treffen en controles doen zodat je als het nodig is, toch een zo veilig mogelijke ontruiming hebt.

Vluchtroutes en nooduitgangen

Zo zijn in veel bedrijven de ruimtes anders ingericht om genoeg afstand mogelijk te maken. Bureaus zijn verschoven of kasten verplaatst zodat er toch een paar mensen in een ruimte kunnen zitten met de anderhalve meter ertussen. Dit kan alleen wel betekenen dat de oorspronkelijke vluchtroutes nu ineens geblokkeerd zijn. Of dat de nooduitgangen niet meer vrij zijn. Doe daarom eerst een check om te controleren of die routes en uitgangen nog gebruikt kunnen worden.

Aanpassen en informeren

Is de nieuwe situatie vooralsnog blijvend en heeft dat invloed op die vluchtroutes of nooduitgangen? Pas dan de routes aan en zorg voor andere uitgangen. Zijn die er niet? Dan zullen de nooduitgangen alsnog vrijgemaakt moeten worden. Pas ook de ontruimingsplattegrond aan en zorg dat elke BHV’er op de hoogte is van de nieuwe vluchtroutes.

Extra verzamelplaatsen

Een vast element bij het ontruimen zijn natuurlijk de verzamelplaatsen. Als iedereen veilig het pand uit is, gaan ze daar naartoe. Alleen, die plekken zijn niet berekend op het houden van anderhalve meter afstand. Zorg dus dat je extra verzamelplaatsen creëert zodat je de aanwezigen uit het pand, ook buiten goed verdeeld kunt opvangen.

Aangepaste ontruimingsplattegrond tijdens corona

Wie is aanwezig en wie werkt thuis?

Nu veel mensen thuis werken is de standaard bezetting op kantoor of in het bedrijf ineens niet standaard meer. Ook kan het goed zijn dat collega’s niet zeker weten of iemand nu wel aanwezig is, of toch thuis werkt. Check daarom nog eens goed het protocol waarmee de aanwezigen geregistreerd worden en scherp dat zo nodig aan. En let op dat er per dag altijd voldoende BHV’ers aanwezig zijn, bijvoorbeeld om een ontruiming te begeleiden.

Update van de BHV

Door de huidige omstandigheden zal jullie bedrijfsnoodplan vast ook aanpassingen vereisen. Zoals de maatregelen die hiervoor genoemd zijn. Is het noodplan aangepast, zorg dan dat iedereen in de BHV-organisatie daarvan op de hoogte is en oefen de scenario’s om goed voorbereid te zijn.

8 stappen om je bedrijf voor te bereiden op een veilige ontruiming:

  • Check de vluchtroutes; zijn die er nog of moeten ze aangepast worden?

  • Check de nooduitgangen; zijn ze geblokkeerd door nieuwe indelingen? Creëer dan nieuwe of maak ze weer vrij.

  • Pas zo nodig de ontruimingsplattegrond aan.

  • Creëer extra verzamelplaatsen buiten het pand.

  • Check het protocol waarmee de aanwezigen in het pand geregistreerd worden, voldoet dat ook nu nog?

  • Zijn er op dagbasis voldoende BHV’ers aanwezig om een ontruiming te begeleiden?

  • Informeer iedereen in de BHV-organisatie over de veranderingen.

  • Oefen scenario’s en train de ontruiming met aangepaste maatregelen.

Veilig BHV trainen met ontruiming, bij RBOC Fort Markenbinnen

Bij RBOC Fort Markenbinnen trainen we geheel volgens de richtlijnen. Doordat wij zoveel ruimte hebben, is dat bij ons ook geen enkel probleem. Bovendien trainen we nu in een carrouselvorm waarbij kleine groepen cursisten roulerend de verschillende onderdelen op verschillende plekken trainen. Heel interactief en heel erg veilig.

Meer weten over ontruimen tijdens corona? Vraag het ons of boek een BHV-training!

Het trainen van ontruimingen is onderdeel van de BHV-trainingen. Je kunt je daarvoor met een team van jouw bedrijf aanmelden. En wil je met jullie team het ontruimingsprotocol doornemen of oefenen onder leiding van een instructeur? Neem dan contact met ons op en we bespreken de mogelijkheden.

Boek nu de BHV-training inclusief ontruiming

Klik hier