Vakantieleed?
Check hier de beste tips voor eerste hulp op reis

Al op vakantie of binnenkort lekker op reis? Een heerlijk vooruitzicht. Maar helaas nemen ongelukjes en pech geen vrijaf. Ook op vakantie is een ongeluk of wat pech zo gebeurd. Daarom bij deze een overzicht van de beste tips voor eerste hulp op reis. Zo weet je wat je moet doen als het op vakantie mis gaat.

Kwallenbeet? Spoel met warm water en schakel bij allergie, shock of beet door Portugees oorlogsschip de hulpdiensten in

Een gewone kwallenbeet is vervelend en pijnlijk. De pijn ebt meestal na een kwartier weg maar je kunt het wat verlichten:

 • Schraap de netelcellen weg met een pasje en spoel de plek af met zeewater. Gebruik geen koud water!
 • Dompel de plek onder in warm tot heet water of leg er een hotpack op.

Bij een allergische reactie schakel je de hulpdiensten in. Een shock kan namelijk het gevolg zijn.
Ben je gestoken door een Portugees oorlogsschip, de kwal die nu bij veel Spaanse stranden gesignaleerd is? Handel dan snel:

 • Zoek zo snel mogelijk medische hulp!
 • Verwijder ondertussen de tentakelresten met een pincet.
 • Koel de plek niet maar dompel het onder in heet water of houd het warm met een hittecompres.

Muggenbeten en allergische reacties; voorkomen, smeren of slik antihistamine

Het beste is natuurlijk om muggenbeten te voorkomen. Dit kun je proberen door vanaf de schemering bedekkende kleding te dragen, een muggenspiraal of citronella-kaars te branden, onder een klamboe te slapen en insectenspray met DEET te gebruiken. Toch gestoken? Smeer de muggenbeten dan in met een goede anti-jeukzalf . Heb je er veel last van en worden de bulten heel groot, dan kan er sprake zijn van een allergische reactie. Overweeg dan antihistamine, zoals hooikoortsmedicijnen die bij de drogist verkocht worden. Deze zijn ook vaak effectief tegen de jeuk van insectensteken.

Insectensteken zoals wespen of teken

Zeker zomers kun je gestoken worden door insecten zoals wespen of teken. Bij een wespensteek:

 • Koel de plek met een koud compres.
 • Is de steek in de keel of mond, bel dan 112 en zuig op een ijsblokje zodat de zwelling vermindert.

Bij een tekenbeet:

 • Haal de teek zo snel mogelijk weg met een tekentang of een pincet en zorg dat er geen deel achterblijft.
 • Noteer waar op het lichaam en wanneer je de tekenbeet aantrof.
 • Ontsmet de plek pas met alcohol nadat de teek is verwijderd.

Krijg je in de maanden erna op die plek een rode vlek? Ga dan naar de huisarts

Snijwonden of andere verwondingen; schoonmaken, desinfecteren, afdekken

Snijd je jezelf op vakantie met een mes? Stap je met blote voeten in een stuk glas of struikel je over een tentharing? Maak dan de wond goed schoon. Dep het vervolgens droog met een steriel gaasje uit de EHBO-koffer . Is de wond nog niet schoon of veroorzaakt door iets vuils? Desinfecteer het dan met Betadine jodium die als het goed is ook in de verbanddoos zit. Afhankelijk van de grootte van de wond dek je de wond af met een pleister of verband. Vervang dit dagelijks waarbij je ook de wond controleert en zo nodig, weer schoonmaakt.

Een zonnesteek? Schaduw, rust en vocht!

Relaxed zonnen op vakantie is lekker, maar teveel zon is schadelijk. Voorkom een zonnesteek door de schaduw op te zoeken, zeker 2 liter vocht (geen alcohol) per dag te drinken en inspanning te vermijden. Klaagt iemand toch over hoofdpijn, duizelig en is misselijk? Dan kan dat een zonnesteek zijn. Leg diegene dan zo snel mogelijk in de schaduw en zorg voor verkoeling. Laat dit slachtoffer ook voldoende drinken en bel de hulpdiensten als er niet snel verbetering optreedt.

Kneuzing? Koelen en verbinden

Ben je lekker sportief bezig op vakantie? Of een mooie wandeling aan het maken? Als je je verstapt kun je al snel wat verzwikken of iets kneuzen. Heel onhandig, want dat belemmert je tijdens de rest van de vakantie. Wordt de plek blauw, zichtbaar dikker en kun je het moeilijk belasten? Ga dan maar uit van een kneuzing. Die behandel je als volgt:

 • Koel de plek met water of een coldpack.
 • Verbind het met een steunverband.

Gaat de pijn niet over of wordt het niet minder? Ga dan even langs een huisarts. Ziet de plek er vreemd uit na de val? Dan kan het ook gebroken zijn. Blijf dan rustig zitten of liggen en laat de hulpdiensten bellen.

Brandwond of schaafwond? Eerst water, de rest komt later (ook bij schaafwonden)

Brand je je op vakantie? Denk dan aan: ‘Eerst water, de rest komt later’. Koelen dus! Zeker zo’n 10 minuten onder lauw stromend water. Als het kan, trek dan ook de kleding of luier uit. Bedek de wond met steriel verband of huishoudfolie en schakel de hulpdiensten in. Is er een schaafwond doordat iemand gevallen is? Ook dan geldt dat de wond eerst schoongespoeld moet worden. Kleine schaafwonden kunnen aan de lucht gedroogd worden. Is de wond groter? Dek het dan af met niet-klevend verband uit de EHBO-koffer.

Wees goed voorbereid met een EHBO-app en een EHBO-cursus

Op vakantie kan van alles gebeuren. Een EHBO-cursus helpt je om ook dan snel de juiste eerste hulp te verlenen. Heb je nog geen EHBO-cursus gedaan? Zet dan voor vertrek een EHBO-app op je telefoon zodat je bij pech op vakantie snel kunt checken wat je moet doen. En boek vast een EHBO-cursus voor na de vakantie. Want ook als je weer thuis bent zit een ongeluk in een klein hoekje, en dan kun je maar beter voorbereid zijn!