Tuin zomerklaar? Eerst EHBO paraat!

Nog even en we gaan massaal naar buiten, de tuin in! En die moet dus wel zomerklaar zijn. Ofwel, snoeien, maaien, knippen en graven. Iedereen voelt zich die eerste lentedagen een echte hovenier en gaat met klein en soms ook groot tuingereedschap aan de slag. Maar niet altijd gaat dat goed; wie de tuin zomerklaar wil hebben kan dus maar beter de EHBO-kennis paraat hebben!

Snoeischaar

De cijfers liegen er niet om; maar liefst 5.000 mensen belanden jaarlijks in het ziekenhuis als gevolg van tuinierletsel*. De helft hiervan ontstaat door het snijden aan tuingereedschap, waarvan de snoeischaar de grootste boosdoener is.

Voorbereid op huis-, tuin- en keukenongelukken

Gelukkig mogen de meeste slachtoffers van dat tuinierletsel na een behandeling op de Eerste Hulp weer gewoon naar huis. Helaas gaat het ook wel eens veel ernstiger mis; grotere tuinmachines raken soms betrokken bij ernstige ongevallen. In die situaties is het natuurlijk van levensbelang om direct te kunnen helpen. Toch zullen in praktijk de meeste mensen niet zo snel op een grote maaimachine of ander materieel rondrijden. Echter, een snoeischaar komt in vrijwel elke schuur voor. En dus is het niet verkeerd om ook op dit soort ‘huis-, tuin- en keukenongelukken’ voorbereid te zijn.

EHBO Basiscursus, ook handig bij tuinieren

De EHBO Basiscursus bereid je al voor op de meest voorkomende incidenten zoals huidwonden, letsel aan botten en gewrichten maar ook bewusteloosheid, verslikking en een hartstilstand. Wie gaat tuinieren zal vooral risico lopen op een verwonding aan de huid, bijvoorbeeld door zich te snijden, of letsel aan botten als gevolg van een val van een ladder. Met alleen al de EHBO Basiscursus ben je dan goed voorbereid om anderen die niet ongeschonden de tuin zomerklaar kregen, te behandelen. Deze cursus duurt 3 dagen en daarin leer je alles over eerstehulpverlening. Van reanimatie en het gebruik van de AED tot hoe te handelen bij vergiftiging, brandwonden maar dus ook bij huid- en botletsel.

EHBO klaar? Snoeien maar!

Op een kleine snijwond aan een vinger kan iedereen wel een pleister plakken. Maar worden de verwondingen wat groter of ernstiger, dan het is fijn als je ook dan weet wat je moet doen en je niet per se naar een ziekenhuis moet voor de eerstehulpverlening. Let wel op; ook als je een EHBO-diploma hebt, kan het verstandig zijn om het advies van een gediplomeerd arts in te winnen. Maar, heb jij jouw EHBO-diploma, dan kun je met een gerust hart zelf of een ander de tuin laten snoeien. Mocht er eerstehulpverlening nodig zijn, dan kun jij die geven!

Wees goed voorbereid en meld je aan voor de EHBO-cursus!

Op Fort Markenbinnen verzorgen we regelmatig EHBO-cursussen. De basis- en herhalingsopleiding maar ook voor specifieke doelgroepen zoals zwangeren of ouderen. Wil jij ook goed voorbereid zijn om bij ongelukken op het werk of in jouw directe omgeving snel en adequaat te kunnen helpen? Meld je dan nu aan!

*) Bron: https://groenemarkt.nl/product-ongeluk-te-wijten-aan-onkunde