Opleiding Gasmeten Ex-Ox-Tox

Een gasmeter is in veel petrochemische bedrijven onmisbaar en het goed gebruiken is essentieel. Wordt een gasmeter verkeerd gelezen, dan kan dat hele grote gevolgen hebben. Zeker in de petrochemische sector, de haven en industrie zoals die in het Westelijk Havengebied van Amsterdam. Het juist kunnen interpreteren van de meetwaarden, weten hoe een gasmeter werkt, explosiegevaar (Ex) kunnen inschatten, de hoeveelheid zuurstof in de werkomgeving (Ox) en de aanwezigheid van toxische stoffen (Tox) bepalen, zijn een paar van de onderdelen die geleerd worden bij de opleiding Gasmeten Ex-Ox-Tox die wij hier op Fort Markenbinnen maar ook incompany verzorgen.

Opleiding zelf volgen?

Wilt u deze opleiding zelf volgen of uw medewerkers daarvoor opgeven? Neem dan contact met ons op. Bij voldoende deelname kunt u overigens deze opleiding ook incompany laten verzorgen. Vraag het ons als u daar meer informatie over wenst.

Inhoud cursus Gasmeten

Bij de cursus Gasmeten behandelen we de theorie maar trainen we ook relevante praktijksituaties zodat de cursisten in geval van nood het geleerde goed kunnen toepassen. De inhoud van deze cursus is uitgebreid en bevat in ieder geval de volgende onderwerpen:

  • Wettelijke regels omtrent gasmetingen
  • Gassen en dampen
  • Zuurstof; de gevaren en zuurstofmetingen (Ox)
  • Giftige stoffen
  • Brand- en explosiegevaar en de explosiegevaarmeting (Ex)
  • Meting van Toxische stoffen (Tox)
  • Besloten ruimtes en de controle daarvan
  • Eenheden en normen
  • De gasvrij-verklaring

Gasmeten in besloten ruimtes oefenen

Fort Markenbinnen is een unieke locatie waar in verschillende ruimtes allerlei trainingen en scenario’s geoefend kunnen worden onder leiding van gecertificeerde en ervaren trainers. Hierbij kijken we ook altijd naar de relevantie van wat getraind wordt en zullen we de scenario’s zoveel mogelijk afstemmen op de situatie die de cursisten in hun eigen werk kunnen tegenkomen. Tijdens het praktijkdeel worden diverse metingen gedaan en wordt ook geoefend met de gasmeter in besloten ruimtes.

Deelname en certificaat

De opleiding zelf duurt 8 tot 16 uur en wordt aan groepen gegeven op Fort Markenbinnen. Na de training wordt het geleerde getoetst in een theorie- en praktijkexamen. Bij voldoende eindresultaat ontvangt u het certificaat, dit is 3 jaar geldig. Deelname aan deze opleiding Gasmeten Ex-Ox-Tox kan alleen als de cursist al in het bezit is van een geldig VCA-certificaat.

Ook incompany mogelijk

De opleiding Gasmeten Ex-Ox-Tox van Fort Markenbinnen wordt op slechts een half uur rijden van het Westelijk Havengebied in Amsterdam gegeven.