Scherp op de BHV bij het Stedelijk Museum Alkmaar

Een werkplek waar eigenlijk bijna geen calamiteiten zijn, dat is natuurlijk fantastisch. Totdat er wel wat gebeurt en de kennis van de BHV’ers blijkt te zijn weggezakt. Dat zal ze niet overkomen bij het Stedelijk Museum in Alkmaar. Want behalve de jaarlijkse BHV Herhalingstraining, hebben ze maandelijks een BHV-vraag of –opdracht. Zodat iedereen scherp blijft…

Grote BHV-organisatie

De BHV-organisatie in het Stedelijk Museum is best groot te noemen met 21 BHV’ers, 5 BHV ploegleiders en 2 BHV-coördinatoren. Een daarvan, Sjoerd Appelman, vertelt over dat maandelijkse BHV-moment. “Elke maand komt een onderwerp van de BHV aan de orde. Dat kan een onaangekondigde oefening zijn maar ook een vraag die leeft en die we met elkaar bespreken.”

Brandslangen even weggehaald

De BHV-oefeningen die gedaan worden, zijn luchtig maar hebben een serieuze ondertoon. Zo zijn eens de schuimblussers even weggehaald om te checken hoe alert iedereen was. En liet een medewerker het alarm in de mindervalidentoilet afgaan om te zien hoe de reactie daarop was.

Inspiratie door de BHV-trainers

Dat BHV-moment is ontstaan door de jaarlijkse BHV-training die ze al jaren volgen bij Fort Markenbinnen. “Elke keer komen we van zo’n dag terug met vragen: hoe is het bij ons geregeld, zijn de EHBO-koffers wel goed gevuld? Op dat moment is iedereen alert maar dat zakt weg doordat er vrij weinig BHV-calamiteiten per jaar zijn.” De ideeën voor die maandelijkse BHV-momenten komen ook door de trainers van het Fort. “Zij inspireren ons met wat er gebeurt en wat er gezegd wordt tijdens de training. Die ideeën nemen we mee en gebruiken we.”

Oefenen met een echte brand

De herhalingstraining voor ploegleiders wordt elk jaar gevolgd waarvan om het jaar op het Fort. “Die BHV-trainingen zijn altijd extra bijzonder. De locatie in Markenbinnen is er speciaal op ingericht om allerlei situaties te trainen. Daar oefenen we met een echte brand, dat maakt het toch veel spannender. Maar ook is die dag altijd gewoon heel erg leuk. Als team zijn we echt een dag met elkaar weg op een fijne plek met een hele goede lunch. En doordat je bent afgezonderd van je werk, kun je je focussen op de problemen die je krijgt voorgeschoteld en hoe je die moet oplossen.”

Van kip-zonder-kop naar geoliede machine

Dat de trainingen en maandelijkse opfrissers ook echt werken, merkt Sjoerd ook in de praktijk. “Er gebeurt hier niet vaak iets, maar als er een (vals) alarm is, dan reageert iedereen wel meteen en volgen we allemaal de juiste stappen. Waar vroeger nog als een kip-zonder-kop werd rondgerend, is het nu een geoliede machine. De mensen zeggen zelf ook dat ze nu meer kennis hebben, weten wat ze moeten doen of juist niet.”

Uitstekende etherdiscipline!

Behalve met de BHV-trainingen staat Fort Markenbinnen het Stedelijk Museum ook bij op allerlei andere veiligheidsgebieden. Zo worden nu het bedrijfsnoodplan en de RI&E door het Stedelijk nagekeken en gaat dat daarna nog langs de mensen van het Fort voor een extra controle en aanvulling. En kregen ze van het Fort advies en training in het gebruik van de portofoons. Met succes. “De etherdiscipline is hier echt heel goed” vertelt Sjoerd. “Het Fort heeft ons daar goed in getraind en ook advies gegeven welke portofoons voor ons geschikt zijn. Inmiddels verlopen de trainingen met de portofoons heel snel omdat iedereen precies weet hoe het gebruikt moet worden.”

Ook een goed functionerend BHV-team in jullie organisatie?

Wie ook zo’n goed functionerend BHV-team in de organisatie wenst, die kan net als het Stedelijk Museum bij Fort Markenbinnen terecht. Met cursussen in veiligheid, advies zoals bij RI&E-vraagstukken en natuurlijk maatwerk in onder meer BHV-trainingen. Meer weten? Vraag het ons!

Het ophangen van de Saenredam in Stedelijk Museum Alkmaar / Fotografie Roel Backaert