Spelen met vuur? Dat zijn de realistische trainingen in BHV en Brandbestrijding!

Een training BHV, Brandbestrijding en de Herhalingstraining BHV wordt wekelijks op Fort Markenbinnen gegeven. Niets bijzonders zou je zeggen. En toch is het dat wel. Want hier trainen we heel realistisch, met een interactieve blusinstallatie. Practice reality noemen we dat. Dat maakt het anders, spannend en zorgt voor meer beleving. Met als gevolg dat je echt leert wat je moet doen als het erop aankomt. Omdat je het al eens ‘in het echt’ hebt getraind…

Realistische trainingen in veiligheid

Een van de trainers die deze realistische trainingen in de interactieve blusinstallatie verzorgt op Fort Markenbinnen is André Bijster. Een gecertificeerde trainer die zich onder meer bezighoudt met de BHV-trainingen en dat geeft aan groepen medewerkers van een bedrijf maar ook aan gemengde groepen van verschillende beroepen en bedrijven.

Brand & Ontruiming + Eerstehulpverlening

“Met de BHV-cursus behandelen we brand & ontruiming en eerstehulpverlening. Is het de Basistraining, dan wordt dit verdeeld over twee dagen. Bij de Herhalingscursus komt het allemaal op een dag aan bod.” André ziet tijdens de trainingen mensen uit allerlei branches. “Wie uit een technisch bedrijf komt, die heeft al wat meer feeling met de brandblusmaterialen en kijkt vaak wat onwennig naar de verbandkisten. Komen ze uit de zorg dan is het juist andersom. Maar aan het eind van de cursus hebben ze allemaal met alles getraind, weten ze wat ze waarvoor moeten gebruiken en wanneer iets juist niet gebruikt mag worden.”

Water of sproeischuim?

Zoals wat je moet doen als een apparaat brandt dat nog onder spanning staat. De eerste reactie bij een brand is om naar water te grijpen, maar met elektra is dat absoluut uit den boze. Sproeischuim of CO2 zijn dan de beste blusmiddelen. “We leren de cursisten niet alleen waarmee ze het beste kunnen blussen maar ook om de materialen te herkennen. Als ze weer terug op het werk zijn, hebben ze ineens oog voor wat er eigenlijk aan blusmateriaal is en of de verbanddozen wel goed gevuld zijn. Door zo’n training is iedereen weer extra alert.”

Stemmen horen

Bestrijding van een binnenbrand wordt getraind in de Kleine Blus Installatie* (K.B.I.). Dat is een interactieve oefenruimte met glazen wanden. De cursisten die op dat moment niet de brand moeten blussen, kunnen dus vanaf de andere kant meekijken. “In groepjes van twee gaan ze een brand blussen of de calamiteit oplossen. Zoals een oefenpop die in de ruimte is. We laten dan stemmen horen zodat ze weten dat er iemand is. Met rookmachines maken we extra veel rook. De cursisten moeten dan besluiten wat ze doen; gaan ze erin of blijven ze buiten, starten een ontruiming en alarmeren de hulpdiensten? De juiste reactie is om buiten te blijven want rook is giftig.”

Echte brand met hout

Ook wordt er met echte brand geoefend. Hiervoor wordt hout aangestoken zodat er een situatie ontstaat die net als in het echt, onverwachte situaties kan creëren. En zo’n echte brand zet iedereen net even wat meer op scherp waardoor de training spannender wordt maar ook voor een ervaring zorgt die niet meer vergeten wordt. En dat is precies wat een training moet doen.

*Zie video op deze pagina

Bluswater

Het blussen wordt trouwens ook echt geoefend. “In de binnenruimte zit een afvoer. Dus waar ook mee geblust wordt, al het bluswater kan er gewoon weer uit. De cursisten kunnen daardoor echt leren hoe ze moeten blussen met water, sproeischuim of CO2.”

Onbeperkte scenario’s, maximaal resultaat

Ook de eerstehulpverlening wordt zo echt mogelijk getraind. Soms met LOTUS-slachtoffers maar sinds dit jaar ook regelmatig in de F.I.I.T.; een trainingscabine waarin elke situatie virtueel wordt nagebootst. Ineens sta je op de hoek van de straat en zie je een ongeluk. Of ben je op je werk en krijgt iemand een hartstilstand. De scenario’s zijn onbeperkt en het resultaat is maximaal. Precies wat nodig is voor een echt goede BHV-training!

Steeds nieuwe, realistische scenario’s

Een training is pas waardevol als de cursisten na afloop er ook echt iets mee kunnen. Daarom werken we bij Fort Markenbinnen altijd met realistische scenario’s, steeds weer nieuw en aangepast aan de omstandigheden. Zo blijft ook de herhalingstraining uitdagend en boeiend. Wil je daar meer over weten? Of ben je benieuwd wat we voor de medewerkers in jouw bedrijf kunnen betekenen? Laten we dan eens kennismaken. Neem je contact met ons op?