Op vakantie?
Kijk uit met de campinggasflessen in de zon!

… en met deodorant, haarlak en andere spuitbussen

Ga je binnenkort op vakantie naar een camping ergens in Zuid-Europa? Dan ga je vast genieten van het warme weer! Maar let wel op, want niet alles wat je meeneemt naar de camping kan goed tegen de zon. Zoals die bekende campinggasbusjes maar ook andere kleinere spuitbussen die we allemaal bij ons hebben. Wij namen de proef op de som…

Gasflessen: gevaarlijk gemeengoed

Vrijwel iedereen die gaat kamperen neemt ze mee, de bekende gasflessen voor op de camping. Of dat nu voor bij de tent is onder de skottlebraai of als een grotere gasfles voor in de camper. Het is dus gemeengoed zou je zeggen, maar wel gevaarlijk gemeengoed. Want ook al weet iedereen dat je met gas toch extra voorzichtig moet zijn, toch gaan er wisselende verhalen over gasflessen die wel of niet tegen de zon kunnen.

6 tips om een gasfles veilig te gebruiken

Of je nu een klein gasflesje of zo’n grote van een paar kilo meeneemt, je moet er altijd voorzichtig mee zijn. Om ze op de juiste en veilige manier te gebruiken, moet je hierop letten:

  1. Vervoer ze rechtop
  2. Gebruik geen gasfles bij open vuur
  3. Rook niet bij een gasfles in gebruik
  4. Zorg voor goede ventilatie bij de gasfles
  5. Gebruik enkel een goedgekeurde gasslang
  6. Laat de gasfles alleen bijvullen door een erkend gasvulstation

Gasflessen in de zon: kans op steekvlammen

De echte gasflessen zullen in de zon niet zomaar ontploffen maar de druk erin kan wel toenemen. Hierdoor kunnen bij gebruik steekvlammen ontstaan.

Spuitbussen in de zon: explosiegevaar!

Toch moeten we wel extra alert zijn in de zon. Want er zijn tal van andere producten die je waarschijnlijk bij je hebt, die wel kunnen exploderen. Zoals een spuitbus deodorant die al een paar maanden in de auto ligt. Of die fles haarlak die je in tent hebt neergelegd, aan de kant waar ’s middags de zon vol op schijnt.

+ 50˚C in een tent of caravan als het buiten tropisch warm is

En dat is gevaarlijk. Want als het buiten zo’n 21˚C is, is het in een auto na 10 minuten al 31˚C. En bij 32˚C buiten, is het na een half uur in een auto al 51˚C… In een tent of caravan op een Zuid-Europese bestemming wordt het in de middag, als je in de zon staat, dus rustig ver boven de 50 graden! En die temperaturen zijn heel gevaarlijk voor alles waar gas in zit.

Toenemende druk

Door de warmte zet het gas uit en neemt de druk in een fles of bus namelijk toe. Als het lang genoeg verhit wordt, of heel erg verhit, dan ontploft het flesje of busje. Dit kan met een enorme kracht gepaard gaan waardoor delen van het omhulsel met harde kracht in de rondte geslingerd worden.

Wat te doen met vuur bij campinggas?

Een fles campinggas kan ook ontploffen als het met vuur in aanraking komt. Vandaar het advies om het nooit bij open vuur te gebruiken. Ontstaat er toch brand in de buurt van een fles campinggas? Draai de gaskraan dan zo snel mogelijk dicht. Als dat niet lukt probeer het dan te koelen met water vanaf een veilige afstand en waarschuw zo snel mogelijk de brandweer.

Filmpje: exploderend busje campinggas

Hoe snel zo’n explosie kan gaan en hoe hard het is, zie je hier op dit filmpje . Een instructeur van de brandweer laat hier het gevaar zien van een klein busje campinggas dat binnen een minuut in het vuur al explodeert. Dit is overigens iets wat je absoluut niet thuis moet nadoen; deze demonstratie gebeurt onder toezicht van een gecertificeerde instructeur met brandblusmiddelen onder handbereik en een explosie die wordt uitgevoerd onder gecontroleerde omstandigheden met behulp van een stalen veiligheidskooi.

Trainen wat te doen bij explosies

Zo’n demonstratie van de brandweer is bij Fort Markenbinnen en FORTtreffelijk bijna dagelijkse kost. Wij gebruiken ze om de brandweer en bedrijfsbrandweer te trainen maar ze worden ook gedaan bij stoere kinderfeestjes. Altijd onder toezicht van gecertificeerde instructeurs natuurlijk en enkel in verantwoorde omstandigheden. Wil je daar meer over weten? Bel of mail ons gerust voor meer informatie. En ga je binnenkort op vakantie? Geniet ervan en wees voorzichtig met de spuitbussen en gasflessen!!