Ontruimingsplattegrond; levensreddend maatwerk

Iedereen kent wel de ontruimingsplattegronden. Maar weet je ook of die bij jou op het werk wel in orde zijn? Bij Fort Markenbinnen maken we ontruimingsplattegronden voor bedrijven, instellingen en organisaties. Maatwerk waarbij we tot op detail belangrijke elementen erin tekenen en adviseren waar ze opgehangen moeten worden. Want tijdens een noodsituatie kan een ontruimingsplattegrond het verschil maken tussen leven en dood…

Niet (meer) goed

Een ontruimingsplattegrond lijkt zo’n standaard onderdeel van het bedrijf, dat er vaak niet eens bij stilgestaan wordt. Terwijl het toch nog best vaak voorkomt dat ze niet (meer) goed zijn; ze hangen in spiegelbeeld, op de verkeerde plekken, ze zijn gedateerd of gewoon totaal onduidelijk. Het gevolg? Bij een brand weten de mensen niet snel de juiste uitgang of vluchtroute te vinden.

Verplicht

Een ontruimingsplattegrond is verplicht voor elk gebouw met een brandmeldinstallatie. Dit zijn onder andere openbare gebouwen, bedrijfsruimten en locaties waar mensen komen die niet bekend zijn met de vluchtwegen. Vaak staat het ook al aangegeven in een bouwbesluit. En het wordt zeker benoemd in de RI&E.

Conform NEN

De RI&E, Risico-inventarisatie & -evaluatie, brengt de risico’s in kaart van een bepaald bedrijf en de locatie waar het gevestigd is. En het geeft aan welke acties genomen moeten worden om die risico’s weg te nemen of beheersbaar te maken. Dat zijn trainingen maar ook aanpassingen aan het gebouw, zoals met ontruimingsplattegronden die volgens vaste richtlijnen, de NEN-EN-ISO-7010 en NEN 1414, gemaakt moeten worden.

Ontruimingsplattegronden getekend

Bij het RBOC werken we RI&E’s uit en maken we ook de ontruimingsplattegronden, ook als wij de RI&E niet zelf gedaan hebben. Zo’n tekening maken we op basis van de bouwtekeningen, volgens tekeningen van de klant en/of na een persoonlijke check van de locatie zelf. Daarbij zijn een aantal zaken essentieel:

  • De symbolen
  • De opbouw van de plattegrond
  • De teksten
  • De kleuren
  • En de situering

”U bevindt zich hier”

Voor de symbolen, teksten, kleuren en de opbouw gelden, logischerwijs, strikte regels conform de NEN. Zo moeten de teksten in een bepaald font opgemaakt worden en in de juiste volgorde neergezet. Ook moeten overal de kleuren op dezelfde manier worden gebruikt en is een duidelijke plaatsbepaling met “U bevindt zich hier’ met een grote blauwe pijl een vast gegeven. De veiligheidsmiddelen zoals EHBO-koffers en brandslanghaspels worden ook in alle plattegronden met dezelfde symbolen en in dezelfde kleuren ingetekend. Wel kan op elk ontruimingsplattegrond een bedrijfslogo worden geplaatst.

Verschillende gezichtspunten

De situering lijkt altijd heel logisch, maar daar wil het nog wel eens misgaan. Het gaat erom dat de tekening zo hangt dat het ook klopt als je ervoor staat en ernaar kijkt. Is de uitgang dan inderdaad links van je? En hangen die brandslangen echt aan de rechterzijde? Of is het precies contra? Elke ontruimingsplattegrond moet dus vanuit verschillende gezichtspunten getekend worden en extra gecontroleerd bij de bevestiging.

Waar je ze ophangt?

De beste plek om ze te bevestigen is daar waar veel mensen komen en er rustig naar kunnen kijken. Ze zijn namelijk preventief bedoeld zodat je je vooraf kunt oriënteren waar je bent en hoe je het snelst op een veilige plek komt. Ontruimingsplattegronden zie je dus bij koffieautomaten, liften, kopieermachines, toiletten en wachtruimtes. En in hotels of conferentiecentra ook in alle kamers en zalen.

Ontruimingsplattegronden door Fort Markenbinnen, correct én calamiteitproof!

Bij Fort Markenbinnen tekenen we de ontruimingsplattegronden, conform alle richtlijnen maar ook rekening houdend met situatie ter plaatse. Zodat ze niet alleen correct zijn, maar ook ‘calamiteitproof’. Immers, als het erop aankomt, zijn het deze tekeningen die een mensenleven kunnen redden!