Lotus-slachtoffer bij de BHV-training van Fort Markenbinnen

Voor echt realistische trainingen in veiligheid

Bloederige wonden, mensen die een hartaanval krijgen of die met een gebroken been vastzitten in het gebouw dat ontruimd moet worden. Een Lotus-slachtoffer bij de BHV- en EHBO-trainingen van Fort Markenbinnen maakt het allemaal nog echter. En daardoor wordt de training nog realistischer en nog beter. Een Lotus is dus heel waardevol, maar ook heel bijzonder. Want een Lotus ben je niet zomaar.

Ik wil ook een realistische training in BHV en/of EHBO!

Levensecht

Iedereen kent die beelden van zo’n landelijke oefening voor alle veiligheidsdiensten waarbij getraind wordt op het handelen en samenwerken bij een terroristische aanslag. Om zo’n situatie levensecht te maken, worden daarbij ook talloze figuranten en slachtoffers ingezet. Een Lotus-slachtoffer dus. Zij zien er niet alleen uit alsof ze slachtoffer zijn van, in dit geval een aanslag, ze gedragen zich ook zo. Ze reageren dus op het handelen van de hulpverleners en helpen ze op die manier beter te worden in hun vak.

fortmarkenbinnen realistisch trainen met een lotus-slachtoffer cirkelzaag

Landelijke Opleiding Tot Uitbeelding van Slachtoffers

Een Lotus-slachtoffer ben je als je de opleiding daarvoor hebt gevolgd en in bezit bent van een geldig EHBO-diploma. Lotus, Landelijke Opleiding Tot Uitbeelding van Slachtoffers, leert de cursisten het grimeren van wonden zoals schotwonden, brandwonden en zaagwonden. Ook leren ze tijdens de cursus om ziektes als een hartaanval of epileptische aanval uit te beelden. En tenslotte worden een Lotus-slachtoffer getraind in het anticiperen op het gedrag van de hulpverleners. Je moet weten wat het effect is van dat wat een hulpverlener bij jou doet, zodat je daar op net zo op kan reageren als een echt slachtoffer zou doen. Dit leer je tijdens de opleiding en per training krijg je vooraf specifieke instructies.

Betere ervaring voor de hulpverlener

Hoe beter het ziektebeeld of de impact van het ongeval door de Lotus wordt uitgebeeld, hoe beter de ervaring voor de hulpverlener is. Een van de mensen die dit bij ons op Fort Markenbinnen regelmatig doet, is Ingrid Hoebe. Zij wordt al 10 jaar ingezet als Lotus-slachtoffer; bij de BHV- en EHBO-trainingen op ons fort en bij ontruimingsoefeningen bij bedrijven. Maar ook bij die grote terreuroefeningen, ambulancetrainingen en nog veel meer trainingen waar zij als Lotus iedereen weer op scherp zet.

“Lotus zijn is heel erg leuk!”

“Ik doe dit nu tien jaar maar als ik had geweten dat het zo leuk was, was ik er al eerder aan begonnen. Lotus zijn is gewoon heel erg leuk!” Ingrid is heel enthousiast en heeft inmiddels ook meer gedaan dan alleen de training voor Lotus. “Ik heb ook de opleiding voor trainingsacteur gedaan. Je staat toch op de voorgrond tijdens zo’n oefening en iedereen kijkt naar je. Het helpt als je dan goed een rol kunt uitbeelden. En je moet er een beetje gek voor zijn!”

fortmarkenbinnen realistisch trainen met een lotus slachtoffer makeup

Overlast door drank of drugs nabootsen

Behalve het leren hoe je bijvoorbeeld iemand met een wond moet verzorgen, worden veiligheidsdiensten ook steeds vaker getraind in hoe ze moeten handelen bij mensen die overlast veroorzaken door drank- of

drugsgebruik. En daar kun je als Lotus dus ook in getraind worden; hoe je zo’n overlastgever nabootst. Met dit soort aanvullingen kun je je als Lotus verder ontwikkelen, het is geen onderdeel van de standaard Lotus-opleiding.

Ontruiming oefenen met Lotus-slachtoffers in het pand

Bedrijven zijn verplicht om regelmatig een ontruiming te oefenen. Dit wordt getraind door de BHV-organisatie waarbij de medewerkers meestal rustig naar buiten gaan. Iedereen gaat er eigenlijk vanuit dat het toch wel een oefening is en van paniek is dan geen sprake. Toch moeten de BHV’ers ook ervaren hoe ze met moeilijke situaties bij een ontruiming moeten omgaan. En dat leren ze met de inzet van Lotus-slachtoffers die voor de ontruiming op een lastige plek zijn gaan zitten. Of doen alsof ze in paniek zijn of een gebroken been hebben.

Onregelmatig werk

“Heel veel wordt ook op locatie gedaan en als Lotus kom je dan echt backstage”. Dit maakt het werk als Lotus zo aantrekkelijk. En het is ook werk maar wel onregelmatig. Je weet nooit precies hoeveel je zult werken, vandaar dat het meestal naast een andere baan wordt gedaan. De inzet wordt bepaald per regio, daar is een Lotuskring met een aantal getrainde Lotus-slachtoffers. Zij worden al naar gelang hun ervaring, capaciteit en beschikbaarheid ingezet bij de trainingen van bedrijven, trainingscentra en landelijke oefeningen.

Realistische veiligheidstrainingen bij Fort Markenbinnen

Op het Fort trainen we de cursisten altijd zo realistisch mogelijk. Dat doen we onder meer met het nabootsen van verschillende scenario’s en door bijvoorbeeld echte branden te laten blussen. En regelmatig ook met veiligheidstrainingen waarbij we Lotus-slachtoffers inzetten, zoals Ingrid. Door de training zo realistisch te maken, wordt de ervaring veel nuttiger en zal de hulpverlener zich beter kunnen inzetten als er daadwerkelijk een calamiteit plaatsvindt. Wil jij ook zo’n training in veiligheid waarbij je maximaal effect hebt door de realistische oefeningen? Dan ga je naar het RBOC Fort Markenbinnen!

fortmarkenbinnen realistisch trainen met een lotus-slachtoffer fiit
Ik wil ook een realistische training in BHV en/of EHBO!