Veilig reanimeren en corona

Wij leren je dat, ook in deze coronatijden

Op vrijdag 16 oktober, de World Restart a Heart day, is het goed om weer eens stil te staan bij reanimatie. Een vaardigheid die iedereen zou moeten beheersen, want daarmee kan je een leven redden. Kun jij nog niet reanimeren? Of is het tijd voor de herhalingscursus? Weet dan dat wij je veilig leren reanimeren. Ook nu tijdens corona.

Vertel meer over training in Reanimatie + AED tijdens corona

Klik hier

Van levensbelang

Een reanimatie door BHV’ers of een burgerhulpverlener kan letterlijk het verschil tussen leven en dood zijn. Start je namelijk binnen zes minuten met reanimatie, dan is de kans op overleven zo’n 50% tot 70%. Maar de gemiddelde aanrijdtijd van een ambulance is tien minuten. Het spreekt dus voor zich dat het levensbelangrijk is om te kunnen reanimeren!

Onze voorzorgsmaatregelen vanwege het coronavirus

Het leren reanimeren is nu alleen wat ingewikkelder door het coronavirus. Maar het is niet onmogelijk. Wij leren je reanimeren, veilig dankzij de voorzorgsmaatregelen uit ons coronaprotocol. Zo geven we de veiligheidstrainingen al in een carrouselvorm zodat je met zo min mogelijk mensen contact hebt en altijd voldoende afstand kunt houden. Maar ook de reanimatiecursus zelf hebben we aangepakt.

Reanimeren tijdens coronavirus
Eigen longzakje bij reanimatietraining

Blote pop, eigen longzak en gezichtje

Reanimatie leer je altijd met een pop waar iedereen op oefent. Nu is dat anders. Allereerst is de torso niet meer aangekleed zodat deze tussen elke cursist door goed schoongemaakt kan worden. Dit doen we met 80% alcohol. Voor het beademen zelf krijgt elke cursist een eigen longzak en een los gezichtje. Ben jij aan de beurt om te oefenen met reanimeren, dan stop je het longzakje eerst in de pop. Vervolgens bevestig je het gezichtje op het hoofd van de oefenpop. Met deze persoonlijke materialen kun je veilig het reanimeren oefenen.

Risico beperken

Na het oefenen neem je het longzakje weer uit de pop en knoop je die dicht. Deze moet dan in een aparte bak worden gedaan die na de cursus direct wordt afgevoerd om te worden vernietigd. De losse gezichtjes worden na de cursus apart in een andere bak verzameld en vervolgens op heel hoge temperaturen gewassen. De trainingen, zowel de basis als de herhaling, kunnen zo veilig gegeven worden doordat we het risico op besmetting tot een minimum beperken.

Richtlijnen reanimeren tijdens COVID-19

Vanwege COVID-19 zijn de richtlijnen voor reanimatie op dit moment aangepast voor de burgerhulpverleners:

  • Beperk het aantal hulpverleners bij het slachtoffer tot maximaal 2

  • Beoordeel de reanimatie door alleen naar de borstkas te kijken, open de luchtweg niet.

  • Dek de mond en neus van het slachtoffer af, met bijvoorbeeld een kledingstuk, doek of mondmasker.

  • Beadem niet maar geef enkel borstcompressies.

  • Sluit de AED aan zodra die aanwezig is.

  • Nemen hulpverleners of ambulancemedewerkers de reanimatie over, desinfecteer dan direct de handen en polsen goed bij de ambulance.

  • Krijg je na de reanimatie klachten die wijzen op het coronavirus? Volg dan de geldende adviezen van het RIVM zoals thuisblijven en testen.

Houd tijdens de reanimatie ook contact met de centralist van 112, die vertelt je verder precies wat je wel en niet moet doen.

Zelf klachten? Dan reanimeer je niet!

Heb jij zelf klachten of een van je huisgenoten of ben je positief getest? Dan moet je natuurlijk niet reanimeren. Ook kun je dan geen training volgen bij ons op het fort.

Trainen op ons fort; conform de RIVM-richtlijnen

Onze trainingslocatie is heel ruim en we hebben een strikt coronaprotocol doorgevoerd. Zo kunnen we tijdens de trainingen, ontvangst en lunch altijd voldoende afstand houden en voldoen we vanzelfsprekend aan de RIVM-richtlijnen. We vallen als trainingslocatie weliswaar onder de uitzonderingen van de nieuwste maatregelen, maar we hanteren ze wel. Safety first is een uitgangspunt bij de veiligheidstrainingen die we nu ook toepassen op onszelf en onze cursisten.

Reanimatietraining op het fort volgens de richtlijnen van het RIVM

Leer ook levens redden en leer reanimeren: op het fort of incompany

Zorg ook dat je thuis, op straat, op de sportclub en op het werk kunt reanimeren. Je kunt er levens mee redden. Wij leren het je, in onze Reanimatiecursus + AED of met de herhalingscursus Reanimeren + AED zodat alle kennis en vaardigheden weer opgefrist zijn. We geven deze cursus op onze locatie bij Fort Markenbinnen of bhv incompany training als ook in jouw bedrijf aan alle veiligheidseisen kan worden voldaan. Wil je daar meer over weten? Vraag het ons!

Boek nu de Reanimatiecursus + AED

Klik hier