Internationale Dag van de Reanimatie:
10 weetjes over reanimeren

Iedereen kan een leven redden, jij ook?

Vorige week woensdag 16 oktober was het de Internationale Dag van de Reanimatie. Het is een moment om stil te staan bij wat jij doet als iemand getroffen wordt door een hartstilstand. Want iedereen kan een leven redden, met reanimatie. Jij ook?

Wist je dit al over reanimeren?

Reanimatie is levensbelangrijk, dat wist je al. Maar ben je ook op de hoogte van deze 10 weetjes over reanimeren?

1: Start een reanimatie in 6 minuten

6 minuten; dat is de tijd waarbinnen een reanimatie gestart moet zijn wil het slachtoffer kans hebben op overleving. Na die tijd zijn de hersenen te lang zonder zuurstof geweest. Maar… de gemiddelde aanrijdtijd van een ambulance is 10 minuten. Daarom zijn burgerhulpverleners en BHV’ers overal in het land, op sportvelden en in bedrijven essentieel.

2: Reanimeren = zuurstof rondpompen

Een reanimatie alleen, hartmassage via borstcompressies en beademing, laat een hart niet weer kloppen. Daarvoor is de schok van een AED nodig. Maar door de hartmassage en beademing zorg je er wel voor dat het bloed en daarmee de zuurstof door het lichaam wordt rondgepompt. Door dit te blijven doen totdat een AED aangesloten is, maak je herstel na een hartstilstand mogelijk.

3: Van 9% naar bijna 25% overlevenden

Kreeg je in de jaren ’90 een hartstilstand, dan had je 9% kans dat je die zou overleven. Tegenwoordig met veel meer mensen die kunnen reanimeren en veel meer AED’s tot onze beschikking, is het aantal slachtoffers dat een hartstilstand overleeft al bijna 25%.

4: Elke minuut vertraging = 10% minder overlevingskans

Wordt er direct begonnen met reanimeren, dan is de kans op overleving 50 – 70%. Elke minuut vertraging verlaagt die overlevingskans met 10%. Directe hulpverlening is dus essentieel om bij die 25% te kunnen behoren die een hartstilstand overleeft!

5: Het juiste ritme? ‘Stayin’ Alive’!

Een reanimatie bestaat uit borstcompressies en beademing; 30x borstcompressies in een tempo van 100 tot 120 keer per minuut gevolgd door 2x beademen in 10 seconden. Dit tempo wordt aangegeven door een AED, door de app van de Hartstichting of door een medewerker van 112. Of houd in gedachten het ritme aan van ‘Stayin’ Alive’ van de Bee Gees. Dat is exact het ritme van een goede reanimatie!

6: De niet-reanimerenpenning

Niet iedereen wil gereanimeerd worden. Maar het is onmogelijk om iedereen daarvan op de hoogte te stellen. Daarom is er de niet-reanimerenpenning. Dat is een kleine badge aan een ketting met persoonsgegevens die werkt als een wilsverklaring. Zodra een hulpverlener de borst vrij maakt om de reanimatie te starten, zal deze penning zichtbaar worden en kan de wens gerespecteerd worden.

7: Fat Old Fred: de reanimatiepop XXL

Ken jij ‘Fat Old Fred’? Deze reanimatiepop is letterlijk een maatje groter en leert de cursisten om te reanimeren op corpulente slachtoffers. Een realistische oefening in een tijd dat steeds meer mensen kampen met overgewicht!

8: Hartstilstand is meestal ventrikelfibrilleren

De term ‘hartstilstand’ is eigenlijk niet altijd correct. In maar 30% van de gevallen staat het hart echt stil. Veel vaker is er sprake van ventrikelfibrilleren; het trillen van de kamers in het hart. Het resultaat is overigens hetzelfde; het bloed wordt niet meer rondgepompt waardoor de zuurstoftoevoer in het lichaam stagneert.

9: 43 overlijden per dag aan een hartstilstand

Weet je ook dat per dag in Nederland maar liefst 43 mensen aan een hartstilstand overlijden? Dat zijn er bijna 2 per uur! En de helft van deze mensen heeft nooit eerder hartklachten gehad.

10: Een kind reanimeren gaat net wat anders

Het reanimeren van een kind is anders dan bij een volwassene. Zo geef je bij een kind 15 borstcompressies afgewisseld met 2 beademingen. En is het kind tussen de 1 tot 8 jaar? Dan heeft een kinder-AED de voorkeur. Is die er niet? Gebruik dan de gewone AED; iets is in dit geval altijd beter dan niets!

Wil jij ook levens kunnen redden? Meld je dan aan voor een reanimatiecursus!

Wil jij ook in staat zijn om levensreddend op te treden? Dan zorg je dat je kunt reanimeren. Volg hiervoor een reanimatiecursus inclusief AED-bediening bij Fort Markenbinnen. Of nodig ons uit voor een in-company training en volg samen met jouw collega’s een veiligheidscursus afgestemd op jullie wensen en de risico’s van jullie bedrijf. Meer weten? Vraag het ons of meld je direct aan zodat jij straks ook in staat bent om levens te redden!

Ik meld me aan voor de reanimatiecursus + AED!