Brandveiligheid is een onderwerp dat we altijd serieus moeten nemen. Of het nu gaat om de brandveiligheid van het eigen huis, een kantoor of een ander bedrijfspand zoals een opslag: er is niets zo erg als brand en de ellende die dit kan veroorzaken. Daar komt bij dat, wanneer het om een pand gaat waar mensen wonen of werken, zij allemaal risico lopen op (ernstig) lichamelijk letsel of zelfs overlijden in een brand wanneer het pand niet brandveilig is. De cijfers liegen er niet om: in 2020 kwamen bij 31 fatale woningbranden 32 mensen om het leven. Er waren in dat jaar 3617 bedrijfsbranden. De meeste branden ontstonden in panden met een industriële functie (30 procent), gevolgd door kantoren (23 procent) en winkels (20 procent). Het is dus erg belangrijk dat u de verantwoordelijkheid neemt voor een brandveilige omgeving. In dit artikel leggen we uit welke bestrijdingsmiddelen ingezet kunnen worden voor het verhogen van de brandveiligheid.

Brandveiligheid

Volgens de Arbowetgeving moet u zorgen voor een brandveilige werkomgeving. Een belangrijk onderdeel hiervan is dat niet-automatische brandbestrijdingsmiddelen zoals brandblussers en brandslangen goed bereikbaar en eenvoudig te bedienen zijn en dat u een duidelijk ontruimingsplan hebt. De bestrijdingsmiddelen moeten op toegankelijke plekken in het bedrijf hangen en altijd beschikbaar en gebruiksklaar zijn. Ook moeten ze aangepast zijn op het type brand dat kan ontstaan in de omgeving. Wanneer er bijvoorbeeld met gevaarlijke of explosieve stoffen gewerkt wordt, moeten de bestrijdingsmiddelen hierop zijn aangepast. Ook moeten er altijd voldoende BHV’ers aanwezig zijn die adequaat zijn opgeleid. Om te controleren of uw bedrijf veilig is, onder andere op het gebied van brandgevaar, moet u een Risico Inventarisatie & Evaluatie  (laten) uitvoeren.

Plaatsing van brandblussers

Brandblussers mag je in principe plaatsen daar waar het jou het best uitkomt, maar ze moeten wel gelijkmatig over de oppervlakte verspreid worden. Aanbevolen locaties zijn gangen, trappenhuizen, centrale toegangshallen en nabij uitgangen van ruimten. Op die manier wordt jouw vluchtroute het beste beschermd. Ook moeten de brandblussers goed zichtbaar worden aangeduid met een pictogram. Denk er ook aan dat, om de brandblussers gebruiksklaar te houden en dat ze tijdig onderhouden worden door een REOB opgeleid monteur.  Als blijkt dat een brandblusser niet goed meer werkt, dan moet hij direct vervangen worden.

Hoeveel brandblussers in een ruimte of gebouw?

De vraag is natuurlijk hoeveel brandblussers in een gebouw nodig zijn voor brandveiligheid.  Dit hangt af van een aantal factoren, zoals hoe groot het risico op brand daadwerkelijk is. Maar ook de grootte van de ruimte en het aantal medewerkers dat aanwezig kan zijn in het pand hebben invloed op het aantal. Wanneer er in het pand geen sprake is van een verhoogd risico op brand, dan is één blusser per 200m2 voldoende met een minimum van twee blussers per verdieping. Deze blussers moeten dan ofwel 6 liter (sproei) schuim of 6 kilo poeder bevatten. Ook een blusser met 5 kilo CO2 volstaat. De maximale loopafstand tot een brandblusser mag 20 meter bedragen. Wanneer er brandgevaarlijke werkzaamheden in het pand worden verricht of wanneer er brandgevaarlijke stoffen in het pand aanwezig zijn, dan moet er per 100m2 een blusser aanwezig zijn en minimaal 3 blussers per verdieping.

Bent u op zoek naar meer informatie over brandveiligheid in uw bedrijfspand? Neem dan vooral contact met ons op. Wij adviseren u graag.