Hoe reageer jij bij een ongeluk?
Is het paniek of actie?

Zie jij een ongeval gebeuren? Op de weg of op het werk? Dan moet iemand iets doen. Jij, als het even kan. Maar reageer je ook? Ga je direct helpen of heb je geen idee wat je moet doen? Verstar je, ga je het filmen of wil je in een reflex wegrennen? Al deze reacties zijn mogelijk, maar er is er maar een goed: helpen. En hoe je ervoor kunt zorgen dat je dat ook gaat doen, dat lees je hier.

Stressreactie

In paniek raken is geen ongewone reactie als je getuige bent van een ongeluk of als je iemand ziet neervallen op straat. Paniek is een stressreactie, en die kun je ervaren omdat wat er gebeurt plotseling is, omdat het je angstig maakt of omdat je ervan schrikt.

Zo snel mogelijk helpen

Kortom, paniek is niet raar. Maar het is wel uiterst onhandig. Want het enige waar het slachtoffer bij gebaat is, is dat iemand zo snel mogelijk gaat helpen. Uit onderzoek blijkt dat hoe meer mensen getuige zijn van het ongeval, des te kleiner de kans dat iemand ook opstaat om dat te doen.

Getraind? Actie!

Door goed getraind te zijn, weet je wat je moet doen. En ben je ook getraind om op te treden als het erop aankomt. Een situatie kan je dan misschien wel even overvallen, maar je zult je direct kunnen herstellen door in actie te komen.

Reanimatie, EHBO of BHV

Wat dan nodig is, hangt natuurlijk helemaal af van wat er gebeurd is. Heeft iemand een hartstilstand gekregen, dan start je met reanimatie. Is iemand van een trap gevallen, dan kun je de EHBO-training gebruiken. En komt er ineens rook uit het printerhok, dan zul je de procedures uit de BHV cursus volgen om het bedrijf of de vestiging te ontruimen met jouw BHV-teamleden.

Onbewust bekwaam

Hoe meer training je volgt, des te groter de kans wordt dat je adequaat reageert als het nodig is. Vandaar dat de EHBO- en BHV-trainingen altijd bestaan uit een basis- en een herhalingscursus. Zo blijft het geleerde actueel en wordt het op regelmatige basis weer even opgefrist. De handelingen die je aangeleerd krijgt, worden steeds meer natuurlijk waardoor je er steeds minder bewust over hoeft na te denken. Van bewust onbekwaam naar onbewust bekwaam dus.

Met levensechte scenario’s als training

Al die trainingen geven we bij het RBOC in Fort Markenbinnen. En, we trainen levensechte scenario’s met de F.I.I.T. Een cabine waarin we situaties nabootsen zodat het lijkt alsof je op de hoek van de straat dat ongeluk echt ziet gebeuren. Of dat er op een bedrijventerrein plots een echte calamiteit plaatsvindt. Behalve dat dit soort trainingen natuurlijk veel aantrekkelijker zijn om te volgen dan een gewone standaardcursus, is deze manier van trainen ook essentieel om niet in paniek te raken, maar direct te reageren. Je lichaam en geest herkennen de plotse stress-situatie en weten, onbewust, wat je moet doen. En die directe reactie kan als het erop aankomt, al het verschil maken.

Wees voorbereid zodat jij en jouw collega’s iemands leven kunnen redden

Zorg ook dat je weet wat je moet doen als je een ongeluk ziet gebeuren en train jezelf en jouw collega’s met een training in veiligheid. Kies de BHV-, EHBO- en/of reanimatietraining en dan hoef jij binnenkort niet meer in paniek te raken, maar ben je in staat om iemands leven te redden.