“Hier gebeurt nooit iets”…. en nog 4 smoezen die geen levens redden

“Een ongeval? Dat is hier nog nooit gebeurd” en “Een binnenbrand? De kans daarop is hier wel zo klein”. Een veiligheidstraining is eigenlijk als een verzekering. Je doet iets of je betaalt voor iets waarvan je eigenlijk hoopt dat je het nooit nodig hebt. Maar als het erop aankomt, dan maakt dat wel al het verschil. Toch wordt er soms anders geredeneerd, en dan horen we smoezen die leuk klinken, maar geen levens redden.

Verzekering

De kans dat je een beroep op jouw verzekering moet doen, voor wat dan ook, is inderdaad kleiner dan de kans dat je er nooit gebruik van zult maken. En gelukkig maar. Want als je een reisverzekering afsluit, doe je dat natuurlijk niet met de hoop dat je je koffers kwijtraakt. Of tijdens die bergwandeling valt en naar het ziekenhuis moet. Maar als dat jou toevallig net wel overkomt, dan is het wel heel prettig als je een verzekering hebt.

Er is altijd een kans dat je een beroep op je verzekering moet doen.

200.000 bedrijfsongevallen per jaar

Hetzelfde geldt voor een BHV-cursus of een EHBO-cursus. De kansen op een ongeluk zijn kleiner dan de kansen op geen ongeluk. Maar ze gebeuren wel. Sterker nog, per jaar vinden er gemiddeld ruim 200.000 bedrijfsongevallen plaats. Dat zijn er meer dan 750 per werkdag….

Er gebeuren gemiddeld ruim 200.000 bedrijfsongevallen per jaar.

Goede ‘redenen’

En toch zijn er altijd nog ondernemers en instellingen die een BHV-cursus niet nodig vinden. Het is weliswaar verplicht, maar of een goede training nu zo nuttig is, dat betwijfelen ze ten zeerste. En daar hebben ze hele ‘goede redenen’ voor:

  • “In ons bedrijf is al sinds het begin nooit wat gebeurd”. Tja, en we weten allemaal dat dit ook een garantie voor de toekomst is.
  • “Mijn buurman heeft een EHBO-cursus gedaan”. En die buurman is er ook altijd als jij en jouw medewerkers aan het werk zijn.
  • “Als het mis gaat, kan ik zelf wel bedenken wat nodig is.” Dat de meeste mensen verstijven als ze een ongeluk zien en dan niet meer rationeel kunnen denken, is vast niet waar.
  • “Wij zitten vlakbij een ziekenhuis (of huisartsenpost), dus goede hulp is vlakbij.” Alleen duurt het altijd langer voordat die mensen er zijn, dan degene die het ongeluk of voorval ziet gebeuren.
  • “Alles wat ik uit een boekje leer, vergeet ik toch als het plots onder druk toegepast moet worden. Dus wat is het nut daar nu van?” Dit klopt in de meeste gevallen. Daarom is practice reality zo ontzettend belangrijk in veiligheidstrainingen.

Getrainde BHV-ploeg

Goede redenen of goede smoezen, je hebt er niets aan als er een ongeval op de werkvloer plaatsvindt. Maar wel aan een goed getrainde BHV-ploeg. Dat kunnen al 2 of 3 medewerkers zijn die zullen ingrijpen en weten wat er moet gebeuren bij een calamiteit.

Een groot verschil

Door realistisch te trainen, leren de cursisten bij een BHV-training of EHBO-cursus hoe ze in het echt moeten handelen. En zullen handelen. Want die situatie maken ze mee en ze ervaren hoe ze reageren, wat anders had gemoeten en wat zeker niet weer gedaan moet worden. Zo train je jezelf om als het erop aankomt, ook te kunnen handelen. Precies zoals het moet. En dat kan een heel groot verschil maken.

Levensreddende veiligheidstrainingen bij Fort Markenbinnen

Bij Fort Markenbinnen verzorgen we wekelijks allerlei trainingen in veiligheid. Zoals die BHV- en EHBO-cursussen. En daarbij oefenen we zo realistisch mogelijk. Met echte branden, maar ook met virtuele situaties waarin het lijkt, klinkt en eruit ziet alsof je echt op een locatie bent waar een ongeluk heeft plaatsgevonden. Zo zorgen wij ervoor dat onze cursisten een veiligheidstraining krijgen waar ze echt wat mee kunnen. Want praatjes en smoezen, nou ja, die hebben nog nooit een mensenleven gered.