Herken jij de signalen van een beroerte? En weet je wat je dan moet doen?

Op het werk merk je dat jouw collega ineens anders doet… Z’n mond staat wat scheef, hij komt niet meer uit z’n woorden en kan ook zijn arm niet goed bewegen. Hij kan niet goed meer praten, maar geeft aan dat het volgens hem wel meevalt. Het liefst wil hij naar huis, daar uitrusten. Je kunt hem inderdaad naar huis brengen. Maar beter rijd je direct door naar het ziekenhuis. Zo snel mogelijk. Want deze signalen zijn ernstig en hoe eerder er gehandeld wordt, hoe beter.

Beroerte of TIA? Kom direct in actie!

Wat je ziet, zouden de signalen van een beroerte kunnen zijn. Dan is de bloedtoevoer in de hersenen ergens geblokkeerd waardoor ze geen zuurstof meer krijgen. En de blokkade veroorzaakt allerlei uitvalsverschijnselen. Een beroerte lost niet vanzelf op. Zie je diezelfde verschijnselen maar zijn ze na een minuut of twintig weer over? Dan is het mogelijk een TIA. Dat kan een voorbode van een beroerte zijn en ook dan is professionele hulp noodzakelijk. Zodra je de signalen dus herkent, moet je in actie komen. Ook al geeft de persoon in kwestie aan dat het niet nodig is.

De signalen van een beroerte

De signalen om een beroerte, of TIA, te herkennen zijn in het kort: mond – spraak – arm. Ze hoeven er niet allemaal te zijn, dat hangt namelijk af van de plek waar er in de hersenen geen zuurstof meer komt. Een beroerte herken je aan een of meer van de volgende signalen:

  • Verlamming of zwakte in arm of been aan een zijde van het lichaam
  • Slecht zicht of geen zicht bij een of beide ogen
  • Scheve mond en slecht kunnen praten
  • Heel duizelig
  • Ernstige hoofdpijn
  • Minder bewust of zelfs bewusteloos

Zo snel mogelijk naar het ziekenhuis

Bij een beroerte telt elke minuut. Hoe eerder de persoon behandeld wordt, des te groter de kans dat diegene er zonder blijvende schade vanaf komt. Zo’n behandeling wordt gegeven in het ziekenhuis. En dus is het zaak om daar zo snel mogelijk te zijn. Het liefst binnen 4,5 uur. Dat lijkt lang. Maar in praktijk blijkt dat het vaak zo’n 5,5 uur duurt voordat iemand met een beroerte zich daadwerkelijk in het ziekenhuis meldt.


Wat te doen bij een beroerte of TIA van jouw collega

Een beroerte, of TIA, kan altijd en overal plaatsvinden. Dus ook op het werk. Of je nu een BHV’er bent of een gewone collega zonder enige training, als je de genoemde signalen herkent, moet je reageren. Door een BHV’er in te schakelen of door jouw collega mee te nemen naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis. En ben je een getrainde BHV’er? Dan doe je precies hetzelfde of je schakelt de hulpdiensten in zodat zij jouw collega mee kunnen nemen.

Word ook BHV’er en volg een training in veiligheid

Als BHV’er ben je getraind om mensen op het werk te helpen. Bij een beroerte kun je niet meer doen dan zorgen dat er snel gehandeld wordt. En hoe klein dat ook lijkt, het is van levensbelang. Vandaar dat we dat ook in dit blog weer willen benadrukken. Wil jij graag BHV’er worden en bij allerlei calamiteiten kunnen optreden? Dan volg je een erkende training waarbij je leert hoe je moet handelen bij brand en ontruiming en hoe je eerste hulp kunt verlenen. Die trainingen kun je volgen bij Fort Markenbinnen; trainingen en herhalingstrainingen in BHV, EHBO, Reanimatie en Brandbestrijding. Wil je daar meer van weten? Vraag het ons!