Goed voorbereid op wintersport, ook bij extreme kou

Voor een veilige vakantie

Denk jij bij vakantie meteen aan wat je moet doen om er ook een veilige vakantie van te maken? Waarschijnlijk niet. Voor de wintersport ben je eerder druk met de skipas regelen, of de skipakken nog passen en of je nu wel of niet de sneeuwkettingen zelf om kan doen. Maar zeker nu het steeds vaker extreem koud wordt in de doorsnee wintersportgebieden, kan het geen kwaad toch ook even over die voorbereidingen voor een veilige vakantie na te denken.

Niet in de problemen raken

Want een veilige vakantie gaat verder dan de sneeuwkettingen, een goede reisverzekering en een cursus op de sportschool of een paar skilessen. Het zorgt ervoor dat je, ook bij extreme weersomstandigheden, niet in de problemen raakt.

Tekenen van onderkoeling

Als het echt heel koud wordt, koelt je lichaam snel af en verlies je al gauw de controle erover. Je kunt dan eerder vallen en blessures oplopen. Je herkent onderkoeling aan een toenemende vermoeidheid, rillen en klappertanden, moeite met spreken, uitputting en coördinatieverlies. Als iemand onderkoelt is, is het altijd belangrijk om een arts te waarschuwen.

Bevriezing

Ook bevriezing vormt een reëel gevaar. Bij temperaturen van onder de -15˚C kunnen lichaamsdelen al bevriezen. Vingertopjes, oren, handen, neus en tenen lopen daarbij als eerste gevaar maar ook je ogen kunnen bevriezen. Of je nu gaat schaatsen, skiën, snowboarden of een skisafari in Lapland doet, bij flinke kou moet je dus zorgen dat je daartegen bestand bent.

Of bevriezingsverschijnselen bij temperaturen boven 0˚C

Wat veel mensen niet weten is dat bevriezingsverschijnselen al kunnen optreden bij temperaturen boven 0˚C. Als je kleding vochtig is of knelt, je ondervoed bent of je problemen met bloedvaten hebt en er ook nog een harde wind staat, dan loop je al risico op bevriezing. Is het een eerstegraadsbevriezing, dan beschadigt de buitenste huidlaag. Bij een tweedegraadsbevriezing krijg je blaren en wordt het erger dan wordt het onderhuidse weefsel aangetast. In het ergste geval kan het zelfs tot amputatie leiden.

Extra gevaar met piercings en oorbellen!

En wist jij dat je met piercings of oorbellen meer risico loopt op bevriezing? Metaal geleidt immers en het kan ook aan de huid vastvriezen. Het gevolg is dat de huid vlakbij de sieraden eerder bevriezingsverschijnselen kan vertonen.

Voorbereidingstips voor een koude maar veilige wintersportvakantie

Een goede voorbereiding is dus nodig wil je een plezierige en veilige wintersportvakantie hebben. Zorg daarom voor:

  • goede thermokleding en een skipak dat echt waterafstotend is
  • een goede skibril die beschermt tegen opspattend sneeuw, fel zonlicht en tegen bevriezing
  • eet en drink voldoende maar liever geen alcohol omdat dat de bloedvaten verwijdt waardoor je weer lichaamswarmte verliest
  • draag meerdere laagjes kleding zodat je de warmte vasthoudt
  • draag een muts onder de skihelm omdat je de meeste lichaamswarmte via je hoofd verliest
  • check altijd de lokale weersverwachtingen voordat je op pad gaat

Veiligheid bij alles: op vakantie en op het werk

Bij het RBOC Fort Markenbinnen kun je natuurlijk niet terecht voor thermokleding of een mooi skipak. Maar wij zijn er wel voor je om je alles rondom veiligheid bij te brengen. Of je nu bij de BHV van jouw bedrijf wilt, EHBO wilt leren om op het werk of thuis eerste hulp te kunnen verlenen of dat je bij de vrijwillige brandweer gaat en bij ons leert hoe je een brand moet blussen. En dus ook voor tips om veilig op de wintersport te gaan en je daar te wapenen tegen de kou. Wil je als je terug bent van jouw vakantie ook veilig aan het werk? Dan zien we je graag hier voor een van onze cursussen. Die we overigens geven ongeacht de weersomstandigheden!