Gladheid onderweg?
Met deze tips kom je veilig aan

Zo houd je rekening met sneeuw en ijzel

Moet jij ook met gladheid de weg op? Om bij een afspraak te komen, de kinderen op te halen of omdat je naar je werk gaat? Lees dan deze tips zodat je ondanks sneeuw en ijzel toch veilig aan kunt komen.

Sneeuw, hagel, ijzel en regen…

Een echte witte winter klinkt altijd mooi. En dat is het ook, totdat je de weg op moet. Als het sneeuwt, hagelt, ijzelt of regent terwijl de grond nog bevroren is, ontstaan er gladde wegen. En op die gladheid is het slecht rijden. Als je er toch op uit moet, dan is het beter om goed voorbereid op weg te gaan.

Check de weersvoorspellingen

Check altijd eerst de weersvoorspelling. Misschien is het handiger om wat eerder of later weg te gaan als dat kan. En als je vertrekt, neem dan ruim de tijd. Dan zit je niet gejaagd achter het stuur wat veel relaxter is maar ook voorkomt dat je onder tijdsdruk misschien minder voorzichtig rijdt.

Houd afstand en kijk vooruit

Zit je eenmaal in de auto, kijk dan ver vooruit en zorg dat je extra afstand houdt van de auto voor je. Zo kun je op tijd reageren op wat er gebeurt. Bij normale weersomstandigheden is 2 seconden voldoende afstand, maar bij gladheid wordt 3 tot 4 seconden aangeraden. Die afstand bepaal je door een vast object langs de weg uit te kiezen zodra jouw voorganger dat passeert. Kom jij 3 tot 4 seconden later daarlangs? Dan is de afstand voldoende en heb je waarschijnlijk genoeg ruimte om ook met de langere remweg die je bij gladheid nu eenmaal hebt, toch op tijd te kunnen stoppen.

Trek op in z’n 2

Optrekken doe je het beste in de tweede versnelling. Trek je normaal op, dan heb je kans dat de willen gaan slippen. Of zelfs spinnen waardoor ze dieper in de sneeuw komen. Rustig in z’n 2 wegrijden dus.

Hard remmen bij een noodstop

Moet je plots remmen, doe dat dan direct en hard door zowel op de rem én de koppeling te trappen en die ingedrukt te houden. Ga niet pompend remmen want dan werkt het antiblokkeersysteem (ABS) niet. En je wilt nu juist dat de wielen blijven draaien zodat je kunt blijven sturen en daarmee de grip op de gladde weg behoudt.

Of rem niet

Het kan bij gladheid soms beter zijn om helemaal niet te remmen om te voorkomen dat je in een slip raakt. Zoals in bochten. Minder op tijd vaart door al ruim voor de bocht het gas los te laten. En geef pas weer gas als je de bocht uit bent. Ga je toch op de vangrail af? Laat de auto dan uitglijden langs de vangrail totdat je weer grip voelt. Dan kun je weer de juiste richting opsturen. Gooi in ieder geval nooit je stuur plots om; je loopt dan het risico dat je aan de andere kant van de weg belandt, tegen een boom of een andere auto.

Rijd met winterbanden

Natuurlijk rijd je met winterbanden; die hebben bij winterse neerslag en koude veel meer grip op de weg en zijn dus ook veiliger om op te rijden met gladheid. Maar winterbanden zijn niet zaligmakend; als je hard rijdt is de remweg niet korter meer en dus moet je ook met winterbanden extra goed opletten bij gladheid.

Dekentje, drinken en wat te eten mee, ja echt

Het lijkt in Nederland ondenkbaar, maar toch is het hier ook al een paar keer voorgekomen de laatste jaren: vast komen te zitten met de auto onderweg door het winterse weer. Een nare situatie die erger wordt als je het koud krijgt, dorst of honger. Moet je met slecht weer de weg op of zijn de weersberichten niet gunstig? Dan neem je het beste een deken mee, wat te drinken en wat te eten.

Op de fiets? Opgelet!

Laat jij de auto lekker staan en ga je op de fiets? Ook dan moet je bij gladheid opletten. Om te voorkomen dat je onderuit gaat kun je het zadel wat lager zetten. Maak je dan een uitglijer, dan sta je sneller met je voeten op de grond en kun je nog overeind blijven. Zorg ook dat je uit de buurt van de stoeprand blijft. Daar is vaak meer sneeuw opgehoopt waardoor het er gladder wordt.

Een zakje strooizout voor veiligheid vlakbij huis

Hoef jij de weg niet op en blijf je lekker vlakbij huis? Dan kun je veilig de deur uit als je je stoep sneeuwvrij houdt door regelmatig te vegen of strooizout te strooien. En gaat er desondanks toch iemand onderuit bij jou op de stoep? Dan weet je met een EHBO-cursus in ieder geval wat je moet doen om de eerste hulp te kunnen verlenen!