Eerste hulp bij ongelukken met vuurwerk

Een snelle online cursus

Zo richting het einde van het jaar wordt overal weer vuurwerk afgestoken. Vaak gaat dat goed maar helaas zijn er elk jaar vuurwerkongelukken. Gebeurt zoiets vlak bij jou in de buurt, zorg dan dat je weet wat je moet doen! Wij helpen je daarbij, met dit blog. Zeg maar een snelle online cursus ‘Eerste Hulp Bij Ongelukken met Vuurwerk’!

Vertel mij meer over eerstehulpverlening

Brandwonden door vuurwerk

Als het vuurwerk vlakbij iemand ontploft, zijn brandwonden zo ontstaan. Net als met de ‘gewone’ brandwonden geldt ook hier: eerst water, de rest komt later. Ga dus direct koelen met lauw, stromend water. Dit kan tot wel 3 uur nadat de brandwond is ontstaan. Verwijder ook de loszittende kleding en dek de brandwond steriel af met een niet-klevend gaas of huishoudfolie. Voorkom dat eventuele blaren kapot gaan en ga onderkoeling tegen door het slachtoffer in een deken te wikkelen. Ga vervolgens naar de huisartsenpost.

Heeft het slachtoffer moeite met ademhalen? Laat hem dan niet liggen maar zorg dat hij gaat zitten en bel 112. Is er sprake van grote of diepe brandwonden of komen ze in het gezicht voor? Bel dan ook zo snel mogelijk 112 en volg de aanwijzingen op.

Bij amputatie door vuurwerk

Door ongelukken met vuurwerk kan een lichaamsdeel afgerukt worden. Bij zo’n amputatie is heel snel handelen essentieel. Bel in ieder geval direct 112! Zorg ook dat jij of iemand anders zo snel mogelijk het bloedverlies stopt. Dat kan door de wond hoog te houden en er druk op uit te oefenen. Dit kan met een schone doek, steriele gazen of zelfs met de hand (van jouzelf, een omstander of het slachtoffer). Laat je door de centralist van 112 adviseren wat je moet doen. Zorg ook dat iemand het afgerukte lichaamsdeel steriel verpakt in een droge, dichte plastic zak. Deze zak moet in een andere plastic zak, bak of emmer met daarin ijskoud water of smeltend ijs. Dit geef je mee aan de ambulancemedewerkers.

fortmarkenbinnen - brandwonden door vuurwerk

Oogletsel door vuurwerk

Heeft vuurwerk het oog beschadigd? Dan kan dat ernstige gevolgen hebben. Pijnlijk is het sowieso en velen raken dan ook in paniek. Kalmeer daarom het slachtoffer en voorkom dat in het oog gewreven wordt. Bel direct 112 en volg hun advies op. Ga niet zelf het oog afdekken of deeltjes van het vuurwerk proberen uit het oog te verwijderen. Daarmee wordt al snel meer schade aangericht. Een arts zal de mate van beschadiging moeten beoordelen voordat bepaald kan worden wat er aan het oog gedaan kan worden. Bij oogletsel is het dus vooral zaak om zo snel mogelijk het slachtoffer te kalmeren en de hulpdiensten te alarmeren.

Vuurwerk in het gezicht

Explodeert vuurwerk in het gezicht, dan is er altijd sprake van ernstig letsel. Bel dus direct 112 en volg het advies op. De ademhaling kan in gevaar komen doordat de luchtweg geblokkeerd kan zijn door een bloeding, zwelling of letsel. Controleer dus ook meteen de ademhaling en stel die veilig. De centralist van 112 kan je vertellen wat je hiervoor moet doen. Leg het slachtoffer als dat nodig is, bijvoorbeeld bij bewusteloosheid, in een stabiele zijligging. Is het slachtoffer wel bij bewustzijn, laat hem dan in een houding zitten die hij prettig vindt. Is er sprake van een ernstige bloeding? Stelp deze dan door er druk op uit te oefenen.

fortmarkenbinnen - vuurwerk in het gezicht

Doe dit nooit bij vuurwerkongelukken!

Uit onwetendheid wordt ook weleens advies gegeven die de situatie juist verergert. Daarom een kort lijstje van wat je zeker niet moet doen bij vuurwerkongelukken:

  • Smeer nooit boter, tandpasta, jodium of zalfjes op brandwonden!
  • Geef geen alcohol aan het slachtoffer om de pijn te verlichten! Dit geldt ook voor al het andere eten en drinken. Als er geopereerd moet worden is het namelijk belangrijk dat het slachtoffer nuchter is.
  • Koel een brandwond niet met koud water, dat is pijnlijk en onderkoeling ligt op de loer!
  • Probeer te voorkomen dat het slachtoffer gaat liggen, dit kan de ademhaling belemmeren. Is iemand niet bij bewustzijn? Leg diegene dan in de stabiele zijligging.
  • Stel een bezoek aan de arts niet uit! Een wond kan erger zijn dan het lijkt. Bel dus altijd bij spoed 112 of als het minder ernstig is de huisartsenpost. Zij vertellen je dan wat je moet doen.

Tips ter voorkoming van vuurwerkongelukken

Natuurlijk is het altijd beter om vuurwerkongelukken te voorkomen. Draag daarom altijd een veiligheidsbril, houd afstand bij het afsteken van vuurwerk en bij het kijken ernaar. Gebruik bij het afsteken een aansteeklont, steek alleen goedgekeurd, legaal vuurwerk af en probeer het nooit opnieuw aan te steken. Let ook op met wat je aantrekt, of je nu vuurwerk afsteekt of alleen maar kijkt. In een hoodie of jas met capuchon kan vuurwerk terechtkomen en dan vlak bij het hoofd ontploffen. Draag ook geen brandbare kleding zoals een fleecetrui en houd altijd een emmer water in de buurt. Voor als het toch misgaat.

fortmarkenbinnen - tips ter voorkoming van vuurwerkongelukken

Zorg dat je de basis beheerst; volg een EHBO-cursus!

Veel van de eerste hulp die je kunt verlenen bij vuurwerkongelukken, zijn gebaseerd op kennis die je ook in een EHBO-cursus opdoet. Wil je die basis hebben zodat je je zekerder voelt als zich iets voordoet met vuurwerk bij mensen in jouw omgeving? Geef je dan op voor een EHBO-cursus bij jou in de buurt. Op Fort Markenbinnen verzorgen wij wekelijks diverse veiligheidstrainingen waaronder ook regelmatig een EHBO-cursus. Kijk snel wanneer er een is waarvoor je je kunt inschrijven zodat je altijd goed voorbereid bent, of het nu een ongeluk met vuurwerk is of iets anders.

Vertel mij meer over eerstehulpverlening