#Doeslief op de werkvloer; met de arbotraining ‘Omgaan met agressie’

De recente SIRE-campagne Doeslief is helaas geen overbodige luxe. Steeds meer en steeds vaker worden we geconfronteerd met agressief gedrag, verbaal of fysiek. Het zou niet moeten, maar het gebeurt wel. Ook op de werkvloer. Als werkgever ben je verplicht daartegen op te treden en jouw werknemers te beschermen.

Medewerkers beschermen

De Arbowet verplicht elke werkgever zijn medewerkers te beschermen tegen agressie en geweld op het werk en de gevolgen daarvan. Een preventief beleid is gewenst om dat te voorkomen en te bestrijden. Hoe dat beleid ingevuld moet worden, wordt min of meer bepaald door de RI&E. Die omschrijft immers de risico’s die medewerkers lopen op allerlei gebied, en dus ook wat agressie en geweld betreft.

Geen standaard training

Dit betekent ook meteen dat een training om met agressie om te gaan, nooit een standaardtraining kan zijn. Immers, wie in de zorg werkt heeft met andere agressie te maken dan pakketbezorgers, winkelmedewerkers of mensen op kantoor. Maar de impact kan wel overal even groot zijn. En dus is een effectieve aanpak vereist.

Gevolgen en ziekteverzuim

Want ook als de agressie verbaal is, zijn de mogelijke gevolgen groot. Net als bij fysieke agressie kan dat leiden tot gezondheidsklachten en psychische klachten. Gevoelens van angst en slaapproblemen komen veel voor. En die leiden weer tot een toename van het ziekteverzuim.

Preventieve zorg als werkgever

Weten wat je moet doen als je in jouw werksituatie een agressieve situatie meemaakt, is een manier om op te kunnen treden. Om het gevoel te hebben dat je een verschil kunt maken en bepalend kan zijn in de situatie die ontstaat. Ook kan de kennis en ervaring uit een training ervoor zorgen dat de situatie niet escaleert zodat erger wordt voorkomen. Een training ‘Omgaan met agressie’ is dus een adequate manier om als werkgever preventieve zorg te bieden.

Arbotraining ‘Omgaan met agressie’ en opstellen van een RI&E

Bij het RBOC Fort Markenbinnen verzorgen we arbotrainingen ‘Omgaan met agressie’. Dit is altijd maatwerk; ze worden toegespitst op de situaties waar jullie mee te maken kunnen krijgen. Ook kan deze training op locatie gegeven worden. En weet je niet zeker welke risico’s de medewerkers lopen qua agressie? Check dan de RI&E of vraag ons met jou een RI&E op te stellen. De arbotraining wordt daarna heel doelgericht en effectief ingezet.

Maatwerk in agressiemanagement

Een betere wereld begint bij jezelf en ‘Doeslief’ geldt dan ook voor iedereen. Maar hoe goed de voornemens van jou en jouw medewerkers ook zijn, je hebt toch te maken met anderen die mogelijk primair minder aardig reageren. En dus moet je ook op die situaties voorbereid zijn. Wij helpen je daar graag bij, met effectieve en op maat gemaakte trainingen in agressiemanagement.