Deze vmbo-leerlingen kunnen wel reanimeren of een brand blussen, dankzij hun beroepsoriëntatie

EHBO op middelbare scholen, dat zou standaard moeten zijn. Zeker nu gebleken is dat veel jongeren niet weten hoe een AED werkt en 16% niet eens weet wat het is*… Voor de leerlingen van Saenstroom opdc geldt dat niet; zij krijgen allemaal in het 2e leerjaar een cursus EHBO en brandbestrijding. Om anderen te kunnen helpen als dat nodig is, maar ook als beroepsoriëntatie.

Vertel mij meer over EHBO op middelbare scholen

Slager, in de zorg of bij de brandweer?

Saenstroom opdc is een school in de Zaanstreek waar leerlingen gedurende 2 jaar met extra begeleiding worden voorbereid om in te stromen in de bovenbouw van het reguliere vmbo. Een vast onderdeel van die voorbereiding is een beroepsoriëntatietraject waarbij ze elke week een dag lang kennismaken met de meest uiteenlopende beroepen. Van slager tot verpleegster en van een ambulancemedewerker tot brandweerman of –vrouw.

Zelf brand blussen

Voor dat laatste gaan ze dus naar het RBOC Fort Markenbinnen. In groepjes van 15 leren ze daar in een 2 uur hoe ze verschillende brandjes moeten blussen. Deze trainingen worden gegeven door de trainers van het fort die ze niet alleen uitleggen wat ze moeten doen, maar de leerlingen ook vooral zelf laten oefenen met de brandblusmiddelen. “Leerlingen gaan zelf een vlam in de pan doven maar ook een container in om een brand te blussen.” Docent en mentor Rick Kraaijeveld begeleidt deze leerlingen en ziet dat ze het elke keer weer geweldig vinden op het fort.

Altijd wijzer

“Behalve dat ze natuurlijk deze geweldige ervaring opdoen, is het ook een doel dat leerlingen ontdekken of ze wel of niet bij de brandweer willen werken. En zelfs als ze dat niet willen, dan is dit toch een hele waardevolle dag. Ze weten nu wat ze moeten doen als er een vlam in de pan komt. En dat die oplader uit het stopcontact moet. Ze worden er dus altijd wijzer van!”

EHBO-les op school: eerste hulp, reanimatie en AED

Naast de halve dag brandbestrijding krijgen ze ook nog EHBO-les op school zelf. Ook dit wordt verzorgd door de trainers van het RBOC Fort Markenbinnen. Met een oefenpop en een AED leren de leerlingen de beginselen van eerstehulpverlening. Ook hierbij geldt dat dit beroeps oriënterend is maar dat het net zo goed een maatschappelijk doel heeft; de leerlingen leren reanimeren en het gebruik van de AED. Waardevolle kennis waar ze alleen maar beter van worden. Wie van Saenstroom afkomt, is dus in staat om eerste hulp te verlenen en zelfs levens te redden!

Talenten en interesses

Voor de bovenbouw van het vmbo moeten leerlingen een profiel kiezen. Deze voorbereiding helpt de leerlingen te ontdekken wat hun interesses en talenten zijn en zo kunnen ze ervaren wat het beroep in de praktijk echt inhoudt. Als trainingslocatie werken we hier graag aan mee, ook omdat er zo steeds meer mensen zijn die weten hoe ze moeten handelen bij calamiteiten. Of dat nu een brand is, een beknelde vinger of een hartstilstand.

Docenten reële situaties laten trainen

Natuurlijk moeten een aantal leraren van een school een BHV-diploma bezitten. Ook daarvoor komt een groep docenten elk jaar naar het fort om zich bij te scholen of, als er nieuwe cursisten bij zijn, de BHV training te volgen. “Als docenten kunnen we ook van alles meemaken. Leerlingen die met een snoepje in de mond toch gaan basketballen, die zich verwonden aan apparatuur of een collega met hartfalen. Elk jaar trainen we daar weer op bij het RBOC in Markenbinnen en dat is super. Want we trainen situaties die we hier op school zouden kunnen meemaken.”

Trainingen in veiligheid bij Fort Markenbinnen, ook voor scholen

Naast de vele trainingen in veiligheid voor bedrijven, verzorgen we ook BHV– en EHBO-cursussen voor scholen en andere organisaties. Wil je weten of wij ook jouw organisatie kunnen helpen veiliger te maken door de mensen te trainen in eerstehulpverlening, reanimatie en AED-gebruik? Vraag ons dan eens naar de mogelijkheden. We denken graag met je mee!


*)Bron: ad.nl

Vertel mij meer over EHBO op middelbare scholen

  Aanhef
  Naam*
  Schoolnaam*
  Functie*
  Telefoonnummer*
  E-mailadres*
  Uw vraag en/of opmerking