Prospectieve Risico Inventarisatie

Ieder bedrijf in Nederland is verplicht om een Risico Inventarisatie en Evaluatie uit te voeren. Daarbovenop kan het in zorginstellingen nodig zijn om een Prospectieve Risico Inventarisatie (PRI) te doen. Prospectief betekent ‘op de toekomst gericht’. Tijdens deze inventarisatie wordt dus niet enkel gekeken naar risico’s die nu aanwezig zijn, maar ook naar risico’s die zich in de toekomst kunnen voordoen. Welke gevolgen brengt dit met zich mee en hoe kunt u hier goed op inspelen?

Vertel mij meer over de prospectieve RI&E

Een PRI voor alle zorgprocessen

Een Prospectieve Risico Inventarisatie is bedoeld voor het in kaart brengen van risico’s die voor kunnen komen in zorgprocessen. Altijd als een toepassing valt onder de term ‘medisch hulpmiddel’ moet er een PRI worden uitgevoerd. Dit moet tijdens de verwervingsfase, maar ook tijdens de gebruiksfase als er sprake is van een wijziging. Bij de PRI wordt gekeken welke risico’s er aan het gebruik van het medisch hulpmiddel vastzitten. Hierdoor kan er proactief op deze risico’s worden ingespeeld, waardoor de risico’s en ongewenste situaties verkleind kunnen worden. Het gaat hier om risico’s voor de patiënten van uw zorgorganisatie. Een PRI is onderdeel van een goed veiligheidsmanagementsysteem (VMS).

Een goede PRI met hulp van een expert

Een goede Prospectieve Risico Inventarisatie is erg belangrijk voor de veiligheid en het welzijn van uw patiënten en daarmee ook voor uw organisatie. Maar hoe voert u een PRI adequaat uit? Dit kunt u zelf doen, maar kan ook onder leiding van een expert van Fort Markenbinnen. Onze veiligheidsconsultants zijn op de hoogte van alle belangrijke wet- en regelgeving en kunnen u tijdens de PRI zoveel mogelijk ontzorgen. Er is uiteraard wel input en medewerking nodig van u en uw medewerkers, maar over de uitvoering hoeft u zich verder geen zorgen te maken. Wilt u de PRI wel liever zelf uitvoeren? Dan kunnen onze consultants optreden als adviseurs en helpen als u er even niet meer uitkomt.

Onderdeel van een veilige bedrijfsvoering

Het (laten) uitvoeren van een Prospectieve Risico Inventarisatie van kritieke processen is een belangrijk onderdeel van een veilige bedrijfsvoering binnen elke zorginstelling. Ook andere inventarisaties, zoals een algemene Risico Inventarisatie en Evaluatie, horen bij een toereikend veiligheidsmanagementsysteem. Er wordt gekeken welke risico’s er in uw bedrijf aanwezig zijn en hoe deze beperkt kunnen worden. Bent u benieuwd hoe uw bedrijf veiliger gemaakt kan worden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. We onderzoeken graag samen met u wat we voor uw bedrijf kunnen betekenen. Dat is fijn voor u, uw medewerkers én uw patiënten.