risico advisering

Brandveiligheid op de werkvloer: 5 tips.

Feniks brandveiligheid

Niets is zo belangrijk als de veiligheid van je werknemers. Al helemaal wanneer er brand ontstaat op de werkvloer. Om de risico’s te verminderen is het raadzaam om het bedrijfspand zo brandveilig mogelijk te maken. In deze blog zetten wij van FeniksGroup alles over brandveiligheid op de werkvloer voor je op een rij!

Het is allereerst belangrijk om te weten dat sommige bedrijfspanden omgevingsvergunning voor brandveilig gebruik nodig hebben. Deze vergunning kun je aanvragen bij de gemeente. Daarin staat beschreven aan welke gebruikseisen jouw pand moet voldoen, ook de eisen rondom brandveiligheid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de vereiste vluchtwegen, brandblussers en verlichting in het pand.

Breng je personeel op de hoogte van het ontruimingsplan

Het is belangrijk om je personeel te vertellen over het bedrijfsnoodplan. Het personeel moet namelijk weten wat ze moeten doen wanneer er bijvoorbeeld brand uitbreekt of er sprake is van een gaslek. Daarom moeten zij op de hoogte zijn van een ontruimingsplan waarin staat wat ze moeten doen bij een dergelijke situatie en welke verantwoordelijkheden zij dragen. In dit plan moet duidelijk beschreven staan hoe zij het gebouw moeten verlaten, maar ook waar ze brandblussers kunnen vinden en hoe ze deze moeten gebruiken.

Vluchtwegen

Het is heel belangrijk dat je personeel in geval van een ontruiming zo snel mogelijk via de kortste route het pand kan verlaten. Een vluchtweg is een vooraf uitgestippelde route waarlangs mensen een bedrijfspand verlaten wanneer er brand is uitgebroken of wanneer er zich een andere calamiteit heeft voorgedaan. Daarom moet je goed controleren of de ingangen, uitgangen, gangpaden, trappen en andere vluchtwegen vrij zijn van obstakels, een nooduitgang moet binnen een straal van twee meter vrij zijn van obstakels en objecten zoals tafels en stoelen. Ook dien je te controleren of de deuren van de nooduitgang(en) van binnenuit open kunnen zonder een sleutel te hoeven gebruiken.

Verlichting

Als de stroom uitvalt en het is ineens donker, dan kan dat leiden tot verwarring, desoriëntatie en soms zelfs angst. Noodverlichting stelt mensen in staat (gevaarlijke) processen veilig te beëindigen, zich te oriënteren op hun omgeving en de weg naar de dichtstbijzijnde nooduitgang te vinden. Het helpt paniek te voorkomen en verkleint de veiligheidsrisico’s. Het Bouwbesluit, de Arbowet en de norm NEN-EN 1838 zijn de basis voor het ontwerp, aanleg en onderhoud van noodverlichtinginstallaties. Noodverlichting is dus wettelijk verplicht.

We maken hier onderscheid tussen 4 soorten noodverlichting:

  • Vluchtwegverlichting die gaat branden als de stroom uitvalt en verlicht de vluchtwegen
  • Vluchtrouteaanduiding die permanent brand en met behulp van pictogrammen aanduidt hoe U het pand kan verlaten.
  • Anti-paniekverlichting is verlichting die gaat branden wanneer het gewone licht uitgaat om paniek of gevaarlijke situaties te voorkomen.
  • Noodverlichting voor werkplekken met een verhoogd risico.

 

Veiligheid = ontruimingsplan + blusmiddelen + trainen

Brandblussers

Tot slot is het noodzakelijk om de brandblussers en slanghaspels op de werkvloer regelmatig te controleren. Deze dienen maandelijks gecontroleerd te worden door de gebruiker zelf, en daarnaast periodiek door een onderhoudsmonteur. Dit laatste gebeurt (volgens de wet) één keer in de twee jaar. Het kan zijn dat de fabrikant van de brandslanghaspel of brandblusser heeft aangegeven dat dit jaarlijks moet gebeuren, of dat de verzekering dit eist. In dat geval moet de controle door een monteur ieder jaar plaatsvinden. Deze informatie geldt niet voor sprayblussers die minder dan 1 liter blusmiddel bevatten. Deze hebben namelijk een houdbaarheidsdatum.

Brandveiligheidstraining

Brandveiligheid is belangrijk om de veiligheid van jouw personeel te waarborgen. Een bedrijfsbrand zit namelijk in een klein hoekje. Denk alleen al aan het brandgevaar door opladers of oververhitting van apparatuur op de werkplek. Wil je zeker weten dat jouw team brandveilig de werkvloer op kan? Neem dan contact op met ons voor een brandveiligheidstraining en plan vrijblijvend een afspraak in.

26 mei, 2021|bhv, brandgevaar, RI&E, tips, veiligheid
Delen mag, graag zelfs!

Wil jij de nieuwste veiligheidsinzichten in je mailbox ontvangen?

Meldt je gratis aan!

Geen spam. Je kunt op elk moment afmelden.