Brandpreventie: tips voor thuis en op de zaak

Een brand in huis of een brand op de zaak… Waar het ook is, het veroorzaakt altijd veel ellende. In het gunstigste geval alleen maar materiële ellende, maar ook dat is niet iets waar je op zit te wachten. En dus kun je maar beter ervoor zorgen dat je het zoveel mogelijk probeert te voorkomen. Daarom geven wij je hier een paar praktische brandpreventie-tips, zowel voor thuis als voor op de zaak.

Vertel ons meer over brandpreventie op de zaak

Geïsoleerde huizen en brandbare meubels

Een brand ontwikkelt zich tegenwoordig veel sneller dan vroeger. Dit komt onder meer door de manier waarop moderne meubelen gemaakt worden. Daar zit vaak veel meer brandbaar (kunststof) materiaal in waardoor er bij brand veel rook en giftige stoffen vrijkomen. Ook zijn de huizen tegenwoordig veel beter geïsoleerd en dat is funest voor een brand. Het vuur krijgt dan geen zuurstof en de rook en hitte blijven in huis. Het gevolg? In maar 3 minuten tijd kan een brandje al een hele ruimte in vuur en vlam hebben gezet en een dodelijke hoeveelheid rook hebben veroorzaakt.

Beter voorkomen en de overlevingskansen vergroten

Kortom, een brand kun je beter maar voorkomen. Of er in ieder geval voor zorgen dat als er brand uitbreekt, de kansen op overleving zo groot mogelijk zijn. Dat de maatregelen die je daarvoor neemt thuis anders zijn dan op het werk, spreekt voor zich.

Brandpreventie op de zaak

Om brand op het werk te voorkomen of een beginnende brand zo snel mogelijk onder controle te krijgen, neem je de volgende maatregelen:

 1. Onderzoek hoe je het pand brandveilig maakt. Dit gebeurt met een RI&E waarbij de ARBO-risico’s in kaart worden gebracht. Bepaal dan wat gedaan moet worden om die risico’s te verminderen. Wat brandveiligheid betreft kan dit met het aanbrengen van borden met vluchtroutes zijn, meer brandhaspels, sprinklerinstallaties, of een vluchtroute vrij maken als die bijvoorbeeld geblokkeerd is. En, voer die maatregelen zo snel mogelijk uit.
 2. Zorg voor een goed getraind BHV-team. BHV’ers leren namelijk ook hoe ze een brand moeten bestrijden en hoe ze een gebouw moeten ontruimen. Zij kunnen de hulpdiensten inschakelen, maar totdat die er zijn coördineren zij de ontruiming en starten de brandbestrijding.
 3. Houd regelmatig een ontruimingsoefening en evalueer de gang van zaken. Want behalve een goed getraind BHV-team is het ook wel heel handig als de medewerkers ook weten wat ze moeten doen. Bovendien merk je op dit soort momenten of het ontruimingsplan en materieel wel goed functioneert zoals het ontruimingsalarm en de brandmeldinstallatie.
 4. Controleer het materieel of laat dit controleren en zorg voor een regelmatig onderhoud ervan. Een sprinklerinstallatie bijvoorbeeld moet frequent onderhouden worden. Maar ook het checken van de brandhaspels, schuimblussers en de brandblussers, een jaarlijkse verplichting, is echt geen overbodige luxe. Wij komen nog steeds situaties tegen waarbij die niet zijn aangesloten op het waternet of dat de druk van een blusser te laag is.

Brandpreventie thuis

Ontstaat thuis een brand, dan kun je het beste maken dat je zo snel mogelijk buiten bent. Juist vanwege die giftige rook is dat het allerbelangrijkste om te doen. En om een brand te voorkomen of te zorgen dat je op tijd naar buiten kunt als dat nodig is, doe je het volgende:

 1. Plaats rookmelders; op elk verdieping tegen het plafond en het liefst in elke (slaap)kamer.
 2. Let altijd op met kaarsen, barbecueën en koken; open vuur…. need we say more?
 3. Kijk uit met elektrische apparaten. Zet ze uit als het even kan, laat ze niet op de lader of op stand-by staan en laad geen telefoons op in bed. Zorg ook dat de apparaten stofvrij zijn en dat ze hun warmte kwijt kunnen, bijvoorbeeld bij wasdrogers. En kijk uit met de aansluiting van elektrische apparaten. Kabelhaspels en stekkerdozen die op elkaar worden aangesloten of waarvan de snoeren niet goed uitgerold zijn, kunnen oververhit raken, smelten en kortsluiting veroorzaken wat weer tot brand leidt.
 4. Maak een vluchtplan en oefen dit ook. Daarmee bepaal je vooraf de beste vluchtroute vanuit huis, heb je een verzamelplaats afgesproken en maak je afspraken wie voor welk kind zorgt, het huisdier of een ouder.
 5. Houd de binnendeuren dicht, ook de slaapkamerdeur. Als er dan in huis brand ontstaat, houden de deuren de rook en brand enige tijd tegen. Dit geeft jou meer kans op overleving.
 6. Zorg dat de sleutels op een vaste plek liggen of hangen zodat je niet opgesloten raakt in jouw eigen huis.
 7. Sluit altijd alle deuren achter je. Zo vertraag je de brand.

Trainingen in brandbestrijding en RI&E’s voor bedrijven

Bij Fort Markenbinnen staan we organisaties op verschillende manieren bij om de veiligheid in en rond het bedrijf te vergroten. Zoals de trainingen voor brandweerlieden van korpsen en de bedrijfsbrandweer in brandbestrijding. Maar ook bij de BHV-trainingen en herhalingstrainingen BHV die we geven, komt brand & ontruiming altijd aan bod. Met realistische trainingen door onder meer echte branden te laten blussen. Ook kan Fort Markenbinnen de RI&E voor jouw bedrijf uitvoeren waarin brandveiligheid ook wordt meegenomen. Daarmee brengen we de aanwezige risico’s in kaart en worden uiteindelijk de aanwezige restrisico’s zoveel mogelijk verminderd. Kortom, wij zijn er om van jouw bedrijf een veilige werkomgeving te maken. Wil je weten hoe we dat voor jouw bedrijf kunnen doen? Vraag het ons.

Button: Vertel ons meer over een veilige werkomgeving met minder risico’s!