Brandgevaar door opladers, is dat echt zo?

Elektrische apparaten veilig opladen

Steeds vaker horen we in het nieuws verhalen over opladers die een brand hebben veroorzaakt. Het ’s nachts op de lader laten liggen of een apparaat dat volgeladen is ook op de accu laten, zou onveilig zijn. En het heeft het nieuws nog niet gehaald of ergens anders lees je weer dat het allemaal wel meevalt. Natuurlijk moeten we de elektrische apparaten veilig opladen. Maar wanneer heb je nu kans op brandgevaar en wanneer niet? Wij zochten het voor je uit.

Oorzaak van brand

Het is waar dat apparaten een belangrijke oorzaak zijn van brand. Maar het gaat dan niet alleen om apparaten die je moet opladen of om de opladers zelf. Zo staan wasdrogers bekend als het meest voorkomende apparaat dat een binnenbrand kan veroorzaken. Maar ook andere apparaten met een stekker zorgen wel eens voor een woningbrand zoals een tostiapparaat, een tv of laptop.

Niet veilig opladen

Apparaten die we veel gebruiken, laden we doorgaans ’s nachts op. En vaak wordt de oplader dan overdag gewoon in het stopcontact gelaten, want dat is wel zo makkelijk. Maar veilig is het niet, niet die oplader daarin laten zitten, maar het ’s nachts opladen ook niet.

Lader uit het stopcontact

Allereerst die lader in het stopcontact. Als er geen apparaat aan vastzit, kan het zijn dat de oplader te warm wordt. Het risico hierop is groter bij de minder bekende merken, maar het blijft een risico. Wil je dus het zekere voor het onzekere? Haal dan de lader uit het stopcontact als je niets oplaadt.

Laad niet ’s nachts op

Dan het ’s nachts opladen. Het is logisch dat dit gebeurt, je hebt dan de tijd zonder dat het apparaat gebruikt moet worden. Of het nu een mobiele telefoon is, een scootmobiel of een hoverboard. En toch is dat niet verstandig. Een apparaat dat eenmaal een volle accu heeft, kan te heet worden als het blijft laden. Beter is dus om apparaten op te laden als je erbij bent zodat je direct de oplader uit het stopcontact kunt halen als de accu weer op 100% staat.

Oververhitting? Zo herken je het en dit doe je!

Kortom, om elektrische apparaten veilig op te laden blijf je het beste erbij in de buurt zodat je een oogje in het zeil kunt houden. En kunt ingrijpen als er toch oververhitting plaatsvindt. Dit herken je als het, natuurlijk, te heet voelt. Maar ook door een sterke geur, rook, vonken of als er een vloeistof gaat lekken uit het apparaat. Als dat gebeurt, dan:

 • Haal je onmiddellijk het apparaat van de lader en de lader uit het stopcontact
 • Leg je (als dit veilig kan) het apparaat buiten neer, buiten bereik van brandbare materialen
 • Bel je 1-1-2 als er veel rook is of als er brand ontstaat

Voorzorgsmaatregelen

Voorkomen is beter dan genezen, of in dit geval dan een brand blussen. Vandaar dat je het beste deze voorzorgsmaatregelen kunt nemen waarmee je het risico op een brand door het opladen van apparatuur vermindert:

 • Gebruik alleen apparaten, batterijen en opladers van gerenommeerde leveranciers.
 • Volg altijd de gebruiksaanwijzing van de fabrikant.
 • Zijn de apparaten lang of intensief gebruikt? Laat ze dan afkoelen voordat je ze weer gebruikt of gaat opladen.
 • Haal de stekker uit het stopcontact als het apparaat volgeladen is.
 • Leg een batterij, of een apparaat met batterij zoals een mobiele telefoon, niet vol in de zon.
 • Gebruik alleen de originele oplader die bij het apparaat hoort.
 • Wees alert tijdens het opladen, zorg dat je erbij bent en ga niet slapen als het apparaat nog op de lader ligt.
 • Is het apparaat of de batterij gevallen? Check dan of er beschadigingen zijn en vervang deze onmiddellijk door onderdelen van dezelfde leverancier.
 • Let ook op waar je het apparaat neerlegt tijdens het opladen; zorg dat het de eventuele warmte kwijt kan en als het toch te warm wordt, dat het dan niet ergens op ligt wat snel vlam kan vatten zoals stof.

Check ook het opladen op de werkplek

Vergeet trouwens niet om ook de werkplek goed te checken op brandgevaarlijke opladers. Laten de medewerkers niet ’s nachts de oplader die ze overdag gebruiken, gewoon zitten? En worden er voor het opladen wel de juist kabels gebruikt? Een goede check van de brandveiligheid in het bedrijf zou ook de gewoontes rondom het opladen door collega’s en medewerkers aan de orde moeten stellen.

Advies over de brandveiligheid in jouw bedrijf?

Wil je een advies op maat over de brandveiligheid in jouw bedrijf? Vraag dan eens een van onze gecertificeerde experts om de veiligheidsrisico’s in kaart te brengen. En wil je dat je in geval van brand zeker weet wat je moet doen? Volg dan de Training kleine blusmiddelen waarmee je in een paar uurtjes verschillende blustechnieken leert om een beginnende brand te bestrijden. Want een goede voorbereiding is een heel belangrijke veiligheidsmaatregel!

Ja, ik wil inzicht in
de veiligheidsrisico’s van ons bedrijf!

Bronnen:
https://www.brandweer.nl/brandveiligheid/llithium-ion-batterij
https://radar.avrotros.nl/nieuws/item/oplader-niet-grootste-veroorzaker-van-woningbrand/