veiligheid

Brandgevaar door opladers, is dat echt zo?

Feniks opladers

We leven in een tijd waarin we erg veel met apparaten werken die worden opgeladen. Van laptops tot smartphones en van een scootmobiel tot een hoverboard, iedereen heeft wel een of meerdere van dit soort apparaten in huis. Veel mensen laden deze spullen ‘s nachts op. Dat is logisch, want op die momenten heb je ze zelf niet nodig en is er dus alle tijd om ze aan de oplader te hangen. Maar regelmatig zijn er berichten in het nieuws over opladers die een brand hebben veroorzaakt. Tegelijk met dat soort berichten zijn er ook altijd mensen die roepen dat het niet zo’n vaart loopt met dat brandgevaar. Hoe zit het nou echt? Wij, de brandveiligheids experts van FeniksGroup, leggen uit hoe het zit met brandgevaar door opladers.

Alle apparaten met een stekker zijn brandgevaarlijk

Eigenlijk zijn alle elektrische apparaten, waaronder opladers, tot op zekere hoogte brandgevaarlijk. Zo staan wasdrogers bekend als het apparaat dat de meeste binnenbranden veroorzaakt. Maar ook tosti-ijzers, tv’s en laptops kunnen een brand veroorzaken. Dat betekent niet dat je ze maar niet meer moet gebruiken, maar wel dat je bij het gebruik altijd moet opletten. Dat maakt je huis meteen een stuk brandveiliger.

Risico = kans x effect

‘s Nachts laden, kan dat wel of niet?

Maar hoe zit het nou met het opladen van elektrische apparaten? Zoals je hierboven leest is elk elektrisch apparaat een brandgevaar. Ook opladers in stopcontacten en apparaten die aan het opladen zijn vormen dus brandgevaar. Hierbij geldt dan ook de regel dat je de apparaten goed in de gaten moet houden. Als een apparaat een volle accu heeft en dan toch blijft laden, is er een kleine kans op oververhitting en dus op brand. Daarom is het ‘s nachts opladen van bijvoorbeeld je smartphone niet verstandig. Je kunt het apparaat beter opladen terwijl je een oogje in het zeil houdt. Zo kun je het apparaat meteen van de lader halen als de 100% bereikt is. ‘s Nachts opladen is dus misschien gemakkelijk, maar het is zeker niet de meest veilige optie.

Kan een oplader ook te heet worden?

Een apparaat dat oplaadt kan dus oververhitten, maar dat is nog niet alles. Ook als je klaar bent met laden en je de oplader in het stopcontact laat zitten creëer je een mogelijk brandgevaarlijke situatie. De oplader kan heet worden en zo brand veroorzaken. De kans is hierop het grootste als je een lader van een onbekend merk gebruikt. Daarom wordt het in verband met brandgevaar aangeraden om altijd de officiële oplader van het apparaat te gebruiken. De kans dat een (iPhone) lader brand veroorzaakt is klein, maar het is dus zeker niet helemaal uit te sluiten. Wil je zeker zijn dat de lader niet oververhit na het gebruik? Haal deze dan uit het stopcontact als je klaar bent met laden.

Wat moet je doen bij oververhitting?

Ben je een apparaat aan het opladen en voel je dat het apparaat te heet wordt? Haal het dan meteen van de lader af. Ook als je een sterke geur ruikt of als je rook, vonken of vloeistof ziet, moet je meteen ingrijpen. Doe dit volgens deze stappen:

  1. Haal het apparaat van de lader af en haal de lader uit het stopcontact
  2. Leg, indien mogelijk, het apparaat buiten neer. Zorg dat het buiten het bereik van brandbare materialen ligt.
  3. Bel 112 als er al veel rook is of als er toch brand ontstaat

Een brand door een oplader voorkomen is beter dan genezen

Met een aantal goede voorzorgsmaatregelen kun je het brandgevaar door opladers en elektrische apparaten behoorlijk verkleinen. Hoewel de kans natuurlijk nooit 0% is, maak je jouw huis zo wel een stukje brandveiliger.

  • Gebruik alleen apparaten, batterijen en opladers van gerenommeerde leveranciers.
  • Volg altijd de gebruiksaanwijzing van de fabrikant.
  • Zijn de apparaten lang of intensief gebruikt? Laat ze dan afkoelen voordat je ze weer gebruikt of gaat opladen.
  • Haal de stekker uit het stopcontact als het apparaat volgeladen is.
  • Leg een batterij, of een apparaat met batterij zoals een mobiele telefoon, niet vol in de zon.
  • Gebruik alleen de originele oplader die bij het apparaat hoort.
  • Wees alert tijdens het opladen, zorg dat je erbij bent en ga niet slapen als het apparaat nog op de lader ligt.
  • Is het apparaat of de batterij gevallen? Check dan of er beschadigingen zijn en vervang deze onmiddellijk door onderdelen van dezelfde leverancier.
  • Let ook op waar je het apparaat neerlegt tijdens het opladen; zorg dat het de eventuele warmte kwijt kan en als het toch te warm wordt, dat het dan niet ergens op ligt wat snel vlam kan vatten zoals stof.

Een brandveilige werkomgeving

Niet alleen thuis, maar ook op het werk worden veel elektrische apparaten gebruikt en is het brandgevaar door opladers aanwezig. Ook hier goed letten op de brandveiligheid zorgt voor een veiligere werkomgeving voor iedereen. Controleer of alle opladers uit de stopcontacten zijn voor er ‘s avonds wordt afgesloten. Maar check ook welke opladers er gebruikt worden. Wil je advies over de brandveiligheid binnen jouw bedrijf? Laat dan een bedrijfsrisico inventarisatie uitvoeren. Of ben je benieuwd of de inhoud van onze bhv cursus aansluit bij jullie wensen? Neem contact met ons op en we kijken graag hoe we jouw bedrijf een stukje veiliger kunnen maken.

Bronnen:

brandweer.nl/brandveiligheid/llithium-ion-batterij

radar.avrotros.nl/nieuws/item/oplader-niet-grootste-veroorzaker-van-woningbrand/

 

2 augustus, 2022|bhv, brandgevaar, veiligheid
Delen mag, graag zelfs!

Wil jij de nieuwste veiligheidsinzichten in je mailbox ontvangen?

Meldt je gratis aan!

Geen spam. Je kunt op elk moment afmelden.