BHV trainen met anderhalve meter afstand?

Fort Markenbinnen is erop voorbereid

Met het uitbreken van het coronavirus is anderhalve meter ineens de nieuwe standaard. Ook voor het geven van trainingen. Daarom hebben wij onze manier van trainen aangepast, zodat de BHV en andere trainingen in veiligheid hier gegeven kunnen worden. Volgens de RIVM-richtlijnen en met die anderhalve meter afstand. Zodra het fysieke onderwijs is toegestaan, kunnen wij beginnen. We zijn erop voorbereid!

Protocol Veiligheidstrainingen en -examens

Lees het protocol

Op de hoogte blijven over BHV trainen op de 1.5 meter en weten wat de mogelijkheden zijn binnen uw bedrijf?

Neem contactact op

Het veilig trainen van veiligheidstrainingen

Onze locatie, het fort bij Markenbinnen, is heel ruim en groot, zowel binnen als buiten. Wij hebben dus voldoende mogelijkheden om met de benodigde afstand, toch groepen te kunnen trainen. Die mogelijkheden hebben we uitgewerkt zodat de trainingen in veiligheid, ook in deze tijden, echt veilig gegeven kunnen worden.

Hoe trainen we op anderhalve meter?

Trainen op anderhalve meter terwijl we wel de benodigde onderdelen behandelen? Dat doen we door de BHV-training in een carrouselvorm te geven. Groepen van elk 3 cursisten behandelen per ruimte een onderdeel van de training en gaan dan door naar het volgende onderdeel. Zo schuift elk groepje op vaste momenten door en komt alles aan bod terwijl er nooit te veel mensen in een ruimte samen zijn.

fort-markenbinnen-bhv-training-op-anderhalve-meter

Trainen op anderhalve meter

De trainingen die we volgens de anderhalvemeternorm aanbieden, zijn:

BHV-training: conform cursuseisen en volgens RIVM-richtlijnen

Natuurlijk is een BHV-training of een andere training in tijden van corona niet 100% gelijk aan de trainingen van voor deze periode. Behalve dat we nu in veel meer ruimtes trainen volgens de carrouselaanpak, is ook de inhoud waar nodig aangepast. Al onze trainingen voldoen nog steeds aan de gestelde eisen en competenties. Daarnaast voldoen ze nu ook aan de RIVM-richtlijnen zodat iedereen in veiligheid kan trainen.

Hoe trainen we op anderhalve meter afstand?

Het trainen op anderhalve meter afstand doen we als volgt:

 • We werken met verschillende aanvangstijden en er wordt getraind in een carrouselvorm. Hierdoor zijn de pauzes verdeeld en zijn er nooit te veel mensen op een plek.
 • De catering wordt verzorgd waarbij elk groepje van 3 cursisten in het restaurant een eigen tafel krijgt met vaste plaatsen.
 • Via pijlen en markeringslinten wordt de looprichting aangegeven zodat de aanwezigen zich georganiseerd en gestructureerd over onze locatie verplaatsen. Op deze manier kan dus altijd voldoende afstand bewaard worden.
 • Er wordt voorlopig geen LOTUS meer ingezet, bij geen enkele cursus.
 • Cursisten oefenen het aanleggen van een verband op zichzelf.
 • Handelingen als stabiele zijligging, Rautek en Heimlich worden geoefend met een oefenpop, deze wordt na elke oefening gereinigd met alcohol.
 • Bij de reanimatie wordt alleen het geven van de borstcompressies Hierin volgen wij de richtlijnen van de Nederlandse Reanimatie Raad.
 • Tijdens het onderdeel ontruiming besteden we aandacht aan de effecten van de coronamaatregelen op de BHV-organisatie en wat voor effect dit heeft tijdens een calamiteit.
 • Bij elke training wordt gebruik gemaakt van een hygiënekit met o.a. nitril handschoenen, ontsmettingsdoekjes voor het afnemen van de gebruikte materialen, een zeeppompje en mondkapjes voor de instructeur.

Plattegrond, uitleg en handschoenen voor elke cursist

Onze trainingslocatie is heel groot. Dat is prettig want daardoor kun je hier nu in veiligheid en met voldoende afstand trainen. Om te zorgen dat iedereen zonder zoeken direct op de juiste plek kan zijn, ontvangt elke cursist bij aanvang een welkomstsetje. Daarin zit een plattegrond die de locatie van elk onderdeel aangeeft en de plekken waar desinfectiemiddelen staan. Bovendien bevat dit pakket uitleg over de aanpak, waar elke cursist wanneer moet zijn en natuurlijk een paar setjes handschoenen.

De instructeurs in anderhalvemetertrainingen

Om deze anderhalvemetertrainingen mogelijk te maken, zijn veel onderdelen van de BHV-training zo aangepast dat ze zelfstandig uitgevoerd kunnen worden. Met een opdrachtenboek, materialen per locatie in de carrousel en waar nodig een softwareprogramma kunnen de cursisten zelfstandig de trainingsonderdelen uitvoeren. Is er toch hulp of uitleg nodig, dan zijn de instructeurs via portofoons te bereiken. Bij het onderdeel brandblussen is vanzelfsprekend altijd een instructeur aanwezig met inachtneming van de anderhalve meter afstand.

Ziek, verkouden, hoesten of niezen? Blijf thuis!

Net als overal geldt ook bij ons voor elke training: blijf thuis als je de volgende klachten hebt:

 • Verkoudheid
 • Niezen
 • Hoesten
 • Keelpijn
 • Moeilijk ademen
 • Koorts

Ben je 24 uur klachtenvrij? Dan mag je naar buiten en kun je ook aan onze training deelnemen. Heeft iemand uit jouw huishouden koorts (meer dan 38 graden)? Dan mag je niet deelnemen aan een training, ook als je zelf geen van bovengenoemde klachten hebt.

Incompany trainen met anderhalve meter afstand

Met de genoemde aanpassingen kunnen wij de BHV-trainingen op Fort Markenbinnen verzorgen. Veilig en conform alle richtlijnen. Wil je zo’n training incompany? Dan is dat mogelijk als ook bij jullie die anderhalve meter afstand op elk moment van de training gegarandeerd kan worden. Hiervoor zijn wellicht meer of andere aanpassingen in de training nodig. Neem contact met ons op en we bespreken de mogelijkheden hiervoor.

Je bent welkom, zodra het fysieke onderwijs weer is toegestaan

Zodra de overheid groen licht geeft voor het fysieke onderwijs ben je bij ons weer net zo welkom als daarvoor. Ook als we dan nog de veiligheidsmaatregelen in acht moeten nemen. We zullen je dan waarschijnlijk nog niet de hand schudden, maar we ontvangen je minstens zo hartelijk als altijd. En net zo veilig als nodig is, daar zijn we nu dus al op voorbereid.

Blijf op de hoogte van onze BHV-trainingen op anderhalve meter afstand!

We zijn er bij Fort Markenbinnen weliswaar klaar voor om straks in alle veiligheid de BHV en andere trainingen te geven, we blijven natuurlijk alert op actuele ontwikkelingen en nieuwe richtlijnen. Daar zullen we tussentijds onze dienstverlening op aanpassen. Wil je daarvan op de hoogte blijven? Of heb je vragen over onze trainingen in veiligheid? Bel of mail ons dan, we horen graag van je!