ZZP: een Zelfstandige Zonder Plan? Wat doe jij bij een ongeval op het werk?

Als zzp’er ben je druk met jouw klanten en opdrachten. Dat moet goed geregeld zijn. En geen gedoe met personeel, want je bent niet voor niets Zelfstandige Zonder Personeel toch? Maar wat als een bezoeker bij jou een hartstilstand krijgt? Of een stagiair struikelt over dat verlengsnoer? Weet jij wat je moet doen bij een ongeval op jouw werk? Of ben je stiekem een Zelfstandige Zonder Plan?

Wel of geen BHV-plicht voor de zzp’er?

De Arbowet lijkt heel duidelijk; geen personeel, geen BHV. En daar haken veel ZZP’ers al af. Want zij hebben geen personeel, dus die Arbowet is niet van toepassing. Maar dat gaat niet altijd op. Want als jij soms een stagiaire hebt, een vakantiekracht of een bezoeker die bij jou op het werk langskomt, dan ben je toch verplicht om wel een BHV cursus gedaan te hebben.

Verantwoordelijk

Als jij namelijk mensen inhuurt, ook al is het maar voor 1 dag, of als jij soms klanten ontvangt, ook al is het maar heel zelden, dan ben jij verantwoordelijk voor hun veiligheid. Breekt er brand uit in het pand waar jij zit? Dan moeten ze wel veilig naar buiten geloodst kunnen worden. Verslikken ze zich in dat koekje dat jij bij de koffie gaf? Dan moet jij wel weten hoe je moet handelen bij een verstikking. En treedt er plots hartfalen op, dan ben jij degene die reanimatie moet kunnen toepassen.

Levensreddend handelen en eenvoudiger hulpverlening

Al die levensreddende handelingen leer je in een BHV-cursus. Maar ook kleinere zaken als wat je moet doen als iemand gevallen is en zich daarmee heeft verwond of als iemand zich bij jou in de keuken in de vingers heeft gesneden. Van levensbedreigende situaties tot het verhelpen van kleinere ongemakken, je leert het bij een BHV-cursus.

BHV, ook handig als je op locatie werkt

BHV voor de ZZP’er is dus vaak wel een vereiste. Maar ook als jij echt nooit iemand inhuurt en nooit iemand bij jou op het werk ontvangt, kan een BHV opleiding een goed plan zijn. Je weet dan in ieder geval wat je moet doen als in jouw nabijheid iets gebeurt en jij met die kennis zomaar een ander het leven kan redden. Ook als jij bijvoorbeeld een opdracht uitvoert op de locatie van de opdrachtgever.

Maak werk van veiligheid, ook als zzp’er!

Kies jij ervoor om een Zelfstandige Met Plan te zijn? Maak dan werk van de veiligheid op het werk, waar dat voor jou ook is. Een BHV opleiding duurt 2 dagen waarbij je zowel eerstehulpverlening krijgt als brandbestrijding, ontruiming, reanimatie en het gebruik van de AED. Waar wacht je nog op?