De belangrijkste bedrijfsrisico’s in Nederland

Met ‘Brand en Explosie’ als nieuw, serieus gevaar

Als ondernemer ben je druk om je bedrijf te laten groeien. Maar net zo belangrijk is het om je bedrijf te beschermen. Er zijn namelijk nogal wat bedrijfsrisico’s en de schade die dat met zich meebrengt, is enorm. Wereldwijd worden cyberrisico’s en bedrijfsonderbreking nu als grootste risico’s genoemd nadat brand en explosie jarenlang als grootste gevaar werden gezien. In Nederland staan die laatste nu voor het eerst in de top 10 van bedrijfsrisico’s.

Ik wil weten wat onze bedrijfsrisico’s zijn!

Risk Barometer

Verzekeraar Allianz brengt jaarlijks een ‘Risk Barometer’ uit. Een onderzoek naar de risicoperceptie van experts in risicomanagement. Daarmee duiden ze de potentiële gevaren die bedrijven lopen volgens de cijfers van de laatste tijd.

Risico-inventarisatie en -evaluatie

Om de risico’s in jouw bedrijf te onderkennen, werk je aan een RI&E. Zo’n risico-inventarisatie en -evaluatie gaat alles af waar wat mis zou kunnen gaan. Dat kan dus zoiets als een verlengsnoer zijn, maar het kan ook gaan om veiligheidsinstructies die duidelijker moeten, een BHV-ploeg waar meer mensen bij moeten, die specifiek op bepaalde zaken getraind moet worden of veiligheidsmateriaal dat ruimer aanwezig moet zijn. Zoals ontruimingsplattegronden, EHBO-kisten of werkende brandblussers.

Hoogste nieuwe binnenkomer

De barometer voor Nederland geeft aan dat cyberincidenten, bedrijfsonderbreking en veranderende wetgeving op dit moment als de grootste risico’s worden gezien. Niet zo raar met zaken als handelsoorlogen, een mogelijke Brexit, allerlei AVG-zaken en natuurlijk de vele hacks die steeds weer plaatsvinden. Maar als ‘hoogste nieuwe binnenkomer’ in deze top-10 werd ‘Brand en Explosie’ genoemd. Een serieuze bedreiging dus voor elk bedrijf.

Elimineren of verminderen van risico’s

Hebben jullie een actuele RI&E, dan weet je ook wat er moet gebeuren om de risico’s te elimineren of te verminderen. Wil je daar advies bij, bijvoorbeeld wat voor veiligheidstraining gegeven kan worden voor jullie specifieke situatie? Dan kun je altijd bij ons terecht.

fortmarkenbinnen elimineren of verminderen van bedrijfsrisico

Potentiële risico’s

Waarom brand en explosie als een toenemend bedrijfsrisico wordt gezien, wordt niet direct duidelijk in het rapport. Maar wie zelf grondig in zijn of haar bedrijf rondkijkt, ziet zelf mogelijk al verschillende potentiële risico’s voor een brand.

Ken jouw bedrijfsrisico’s

Door bekend te zijn met de risico’s in jouw bedrijf, kun je daar tijdig op inspelen. En eventuele calamiteiten voorkomen. Met bijvoorbeeld gerichte trainingen of oefeningen. Maar ook door die bedrijfsrisico’s weg te nemen.

fortmarkenbinnnen ken jouw bedrijfsrisico

Verlengsnoeren

Een veel voorkomende fout is bijvoorbeeld het koppelen van verlengsnoeren. Gemakkelijk als er even snel ergens een printer bij gezet moet worden. Of die ene extra computer aangesloten moet worden. Maar dit soort snelle oplossingen zijn heel gevaarlijk en vormen een potentieel risico op brand.

Maatwerk en veiligheidstrainingen

De mensen van RBOC Fort Markenbinnen zijn dagelijks bezig met het verhogen van de veiligheid bij andere bedrijven. Door medewerkers te trainen in BHV, EHBO en Reanimatie. Maar ook met brandweertrainingen en op maat gemaakte veiligheidstrainingen voor bedrijven met specifieke risico’s. En met het maken van RI&E’s. Handig, want ‘vreemde ogen’ zien altijd meer en zo weet je zeker dat alle bedrijfsrisico’s in beeld komen.

Wat kan er gedaan worden aan de risico’s in jullie bedrijf? Vraag het ons!

Wil jij ook weten wat er gedaan kan worden aan jullie bedrijfsrisico’s? Vraag ons dan om advies. We helpen ook jullie bedrijf graag naar een meer veilige werkomgeving!

Ja, wij willen ook een veiliger werkomgeving!