4 november: Dag van de BHV

“Dan vertrouw ik op jou”

Elke dag staan BHV’ers voor je klaar. Of je nu aan het werk bent, sport, een museum bezoekt of gaat winkelen. En een dag per jaar wordt daar extra aandacht aan besteed. Op de Dag van de BHV, de eerste maandag van november. Dit jaar dus op 4 november. Ook bij het RBOC Fort Markenbinnen. Want ook al trainen wij wekelijks groepen in de BHV, deze dag staan ook wij even stil bij deze bijzondere hulpverleners.

Paraat staan

De BHV’er kan iedereen zijn. Jouw collega, overbuurman of maatje op de sportclub. Naast alle drukke bezigheden maken zij elk jaar tijd vrij voor een cursus of herhalingscursus en staan ze paraat als het nodig is. Om diegene die tijdens het sporten neervalt te reanimeren, iemand die onwel wordt in een winkel te helpen tot de hulpdiensten er zijn of jou veilig naar buiten te loodsen als er op het werk een brand ontstaat.

BHV’ers: gewone mensen die ongewone dingen kunnen doen

Gewone mensen dus die ongewone dingen kunnen doen. Levens redden. Omdat ze daarin getraind zijn. Niet alleen in de handelingen die ze moeten verrichten. Maar ook getraind in het reageren als de paniek toeslaat. Wij gebruiken daarvoor bijvoorbeeld steeds wisselende scenario’s in levensechte omgevingen. Zodat je als cursist echt het gevoel hebt dat er iets mis is gegaan. Als je leert hoe je moet handelen terwijl je een gevoel van druk en spanning ervaart, zul je ook kunnen reageren als de situatie echt zo is.

Hulpverlener op het werk en in de vrije tijd

En juist doordat de BHV’ers deze vaardigheden beheersen, kunnen we op ze vertrouwen. Wij trainen daarvoor mensen die werken in onder andere fabrieken, musea, scholen, winkels en kantoren. Maar al die mensen zullen ook in actie komen als ze op hun vrije dag iets zien gebeuren waarbij ze kunnen helpen. En dat maakt dat het overal voor iedereen weer een stukje veiliger wordt.

Meer BHV’ers nodig

Er zijn steeds meer BHV’ers, gelukkig. Maar er zijn er nog veel meer nodig. Bij een reanimatie bijvoorbeeld, moet er binnen zes minuten gestart worden wil het slachtoffer nog kans hebben op overleven. Een ambulance heeft een gemiddelde aanrijdtijd van zo’n tien minuten. Het spreekt dus voor zich dat de hulp van mensen in de nabije omgeving hard nodig is.

Wil jij ook hulp kunnen verlenen en levens kunnen redden? Meld je dan aan voor een BHV-cursus!

Op de Dag van de BHV’er zetten we daarom al die mensen die zich belangeloos inzetten voor ons allemaal, extra in het zonnetje. Dat wij op hen kunnen vertrouwen is bijzonder en dat mag best gezegd worden. Ken jij een BHV’er? Of zie jij er een aan het werk? Sta dan ook eens stil bij hun inzet en wat ze daarmee voor ons allemaal doen. En wil jij zelf ook hulp kunnen verlenen en levens kunnen redden? Meld je dan aan voor een BHV-cursus via jouw werkgever. Als je woont of werkt in Noord-Holland, dan is onze trainingslocatie in Markenbinnen goed bereikbaar. Wordt de Dag voor de BHV in 2020 ook jouw dag?

Ik wil ook BHV’er worden en meld me aan voor een BHV-cursus!