Levens redden met reanimeren –

een goed doel van 3FM Serious Request 2018

Leer ook reanimeren en een AED bedienen met de reanimatiecursussen van Fort Markenbinnen

Die week voor kerst, dat is dé week van het Glazen Huis, toch? Nou, niet meer. Maar dat betekent niet dat 3FM Serious Request niet in actie komt. Integendeel zelfs, 3 teams met dj’s trekken door het land om geld op te halen voor goede doelen. En een van die doelen dit jaar is Reanimeren in Nederland. Wie zich daarvoor inzet, zamelt geld in om levens te redden. En dat is iets wat ons toevallig ook heel erg aanspreekt.

Reanimatiecursus bij Fort Markenbinnen

Bij Fort Markenbinnen zijn bijna wekelijks reanimatiecursussen. Hierbij leren we de cursisten wat ze moeten doen als iemand een hartstilstand krijgt. Zowel de techniek van het reanimeren zelf als het gebruik van de AED, Automatische Externe Defibrillator, worden getraind. Zo kan de cursist als het erop aankomt, echt iemands leven redden.

6 minuten

Snel handelen is van levensbelang bij een hartstilstand. Zodra de hartstilstand namelijk optreedt, stopt de circulatie van het bloed door het lichaam. En daarmee stopt de toevoer van zuurstof naar de vitale organen. Wordt de doorbloeding niet snel weer op gang gebracht, binnen 6 minuten!, dan kan ernstige en onherstelbare hersenbeschadiging optreden.

Leren reanimeren en de AED bedienen

Een reanimatiecursus behandelt in slechts 4 uur alles wat de hulpverlener moet weten als iemand een hartstilstand krijgt. En iedereen kan zo’n hulpverlener zijn. Van het herkennen van een hartstilstand tot het alarmeren van de hulpdiensten, het verlenen van de eerste hulp, het reanimeren zelf en natuurlijk het aansluiten en bedienen van de AED, het wordt allemaal behandeld en getraind tijdens de reanimatiecursus.

Dagelijks overlijden 35 mensen aan een hartstilstand

Ondanks dat eigenlijk iedereen wel weet dat een reanimatiecursus nodig is, en dat een AED ‘zo’n schokapparaat’ is, zijn er nooit genoeg mensen die kunnen reanimeren. Elke dag overlijden er 35 mensen aan een hartstilstand. Mensen die het wellicht hadden kunnen overleven als er een AED in de buurt was en als er iemand aanwezig was die wist wat er gedaan moest worden.

Het verschil tussen leven en dood

Door binnen 6 minuten na de hartstilstand al te helpen, kun je het verschil tussen leven en dood maken. En dat verschil helpen wij maken met die reanimatiecursussen die wij geven. Net als dit jaar 3FM Serious Request het verschil maakt met een van de drie goede doelen: Reanimeren in Nederland. Het ingezamelde geld zal namelijk besteed worden aan reanimatiecursussen in Nederland en aan het ophangen van zoveel mogelijk AED’s.

Wil jij ook leren reanimeren?

Hoe meer mensen kunnen reanimeren en weten hoe ze een AED moeten bedienen, hoe meer levens gered kunnen worden. En daar zetten wij ons natuurlijk graag voor in. Met een reanimatiecursus die hier heel frequent gegeven wordt waarbij je ook meteen leert hoe je een AED moet bedienen.

Wil jij ook leren reanimeren en een AED kunnen gebruiken? Meld je dan snel aan voor de volgende reanimatiecursus. Wij laten je dan weten wanneer die plaatsvindt.

Ja, ik wil ook leren reanimeren en een AED kunnen bedienen!