11-2, de dag van 112; het Europese noodnummer

Dat je bij nood 112 belt, is niks nieuws. Maar niet iedereen weet dat je in vrijwel elk Europees land ditzelfde nummer kunt bellen bij noodsituaties. Het liefst in de taal van het land maar Engels werkt ook altijd. Handig als je zelf in nood bent, of ergens over de grens iemand aan het reanimeren bent.

Maar 27%

Op 11 februari, jawel 11-2, is het de Europese dag van 112. Waarom daar een dag voor is? Omdat maar 27% van de Europeanen wist dat ze dit nummer in noodsituaties kunnen bellen vanuit heel Europa. In Nederland is die kennis wel hoger. Volgens cijfers uit 2017 weet de helft van de Nederlanders dat 112 het noodnummer in Europa is.

Wanneer bel je 112?

112 mag je bellen ‘als elke seconde telt’. Dus als je ziet dat ergens brand is of rook uit een gebouw komt. Of bij een ernstig ongeval, als mensen ergens bekneld zitten of als je getuige of slachtoffer bent van een diefstal, inbraak, gevecht of het aanbrengen van schade. Maar ook als iemand buiten bewustzijn is en je start met reanimeren. In al die gevallen kun je de hulpdiensten rechtstreeks bereiken via het Europese noodnummer.

5 feiten over 112

Wist je dat:

  • 112 al bestaat sinds 1991 maar in 2009 door de Europese Unie is ingevoerd als het Europese noodnummer?

  • Het nummer vanuit heel Europa gratis gebeld kan worden, zowel vanaf vaste als mobiele netwerken?

  • Je 112 ook kunt bellen als jouw toestel geblokkeerd is?

  • Mevrouw Edelgard Huber von Gersdorff het boegbeeld van de Europese campagne voor het 112-nummer was? Zij was toen 112 jaar oud.

  • Sinds 2018 nieuwe auto’s verplicht opgeleverd moeten worden met een eCall-systeem wat betekent dat automatisch contact wordt gemaakt met 112 bij een ernstig ongeval binnen de EU? Dit systeem geeft dan alle belangrijke informatie door, zoals de locatie van de auto zodat hulpdiensten sneller ter plaatse kunnen zijn.

fortmarkenbinnen vijf feiten over 112 ecall service

Zelf slachtoffer? Of verleen je hulp?

Ben je zelf slachtoffer van een ongeval of misdrijf, dan is het aan de hulpdiensten om jou te helpen. Maar zie jij een ongeluk gebeuren of iemand onwel worden? Dan is de telefoniste van 112 er voor jou zodat jij de hulp kunt verlenen die op dat moment nodig is. Ook zal hij of zij jou via de telefoon bijstaan totdat de hulpdiensten er zijn.

fortmarkenbinnnen zelf slachtoffer of verleen je hulp

Doelgericht kunnen handelen bij een ongeval of reanimatie

Hoe fijn het ook is dat je telefonische instructies krijgt, het is natuurlijk altijd beter als je al weet wat je moet doen. Dit geldt voor een reanimatie maar net zo goed bij een ongeval. 112 betekent dus niet dat je geen veiligheidscursus meer hoeft te volgen ‘omdat het je toch wel verteld wordt’. Het noodnummer is er om jou te ondersteunen en te zorgen dat je versterking krijgt. Maar ben jij getraind in het verlenen van eerste hulp, of kun jij reanimeren, dan handel je veel sneller en doelgericht. Met een grotere kans op succes voor het slachtoffer.

Getraind in EHBO en reanimatie

Hoe goed iedereen ook op de hoogte is van het bestaan van 112, het beste is dus ook om daarnaast te zorgen dat je getraind bent. In EHBO en in reanimatie. Als jij zelf al BHV’er bent, dan beschik je over deze kennis en vaardigheden. Maar ben je dat niet, dan kun je de cursus EHBO en de cursus Reanimatie volgen. Een reanimatiecursus duurt maar een halve dag waarna je in staat bent om levens te redden. De EHBO-cursus bij Fort Markenbinnen duurt drie dagen en bevat ook het leren reanimeren met AED.

fortmarkenbinnen getraind in ehbo en reanimatie

Meld je aan voor een veiligheidstraining

Wil jij niet alleen afhankelijk zijn van 112 maar ook zelf in actie kunnen komen als zich iets voordoet in jouw omgeving? Meld je dan nu aan voor een van onze cursussen in veiligheid. Of neem contact met ons op als je eerst meer wilt weten over de inhoud van de EHBO- of Reanimatiecursus.

Vertel mij meer over de cursussen EHBO en Reanimatie!